Заек по тракийски

Българска рецепта с много градински зеленчуци, маслини, краставички и подправки
Източник: Бон Апети
Дата: 15.06.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 заек
50-80 г резен целина
50-60 г маслини
3 глави лук
2-3 домата
2 кисели краставички
1 скилидка чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 морков
1 в. ч. бяло вино
1 к. ч. олио
2 дафинови листа
1 1/2 - 2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
2-3 щипки бахар
брашно за паниране
черен пипер и сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Заек по тракийски
Приготвя се панировка от брашно, черен пипер и сол.
2
Заек по тракийски 2
Заекът се нарязва на порционни парчета, които се подсушават, панират се в брашното и се пържат в предварително загрятото олио. След това се изваждат, а мазнината се запазва.
3
Заек по тракийски 3
Лукът се нарязва наедро, чушките – на ивици, морковът – на кръгчета, целината – на парчета.
4
Заек по тракийски 4
Зеленчуците се сипват в тигана, в който е пържено месото, разбъркват се и се запържват.
5
Заек по тракийски 5
Когато поомекнат, зеленчуците се поръсват с червен пипер и се заливат с бяло вино.
6
Заек по тракийски 6

Подправят се със сол, черен пипер, смлян бахар и дафинов лист.


7
Заек по тракийски 7
Запърженото месо се поставя в подходяща тава. Върху него се подреждат маслините и нарязаните на филийки кисели краставички.
8
Заек по тракийски 8
Зеленчуците се разпределят върху месото, поръсват се с чубрица и се покриват с нарязани на кръгчета домати.
9
Заек по тракийски 9
Продуктите се заливат с вряла вода. Тавата се завива с алуминиево фолио и ястието се пече около 30 минути в предварително загрята на 220-250 градуса фурна. След това температурата се намалява и заекът се пече още 1 1/2 - 2 часа на 160 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

02.08.2018
Месото стана крехко, зеленчуците много ароматни. Аз бях с резерви към киселите краставички, но резултатът е прекрасен:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: