Заек с кайсии и сос с вермут

Източник: Бон Апети
Дата: 18.03.2010
Заек с кайсии и сос с вермут
 
Необходими продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
1 глава червен лук
200 г моркови
1 л бяло вино
200 г целина
50 мл зехтин
4 скилидки чесън
200 мл сметана
30 мл вермут
1 кубче пилешки бульон
150 г сушени кайсии
30 мл бяло вино
200 г манатарки
3–4 стръка див лук за украса


Начин на приготвяне:
1
Заекът се реже на порции. Лукът, морковите, целината и чесънът се нарязват наедро и се смесват с останалите продукти за маринатата. Заекът се маринова около 12 часа, като се обръща през 2–3 часа, за да поеме добре добре от маринатата.
2
Месото се изважда от маринатата и се поставя в тавичка. Налива се около 1 л вода, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 60 минути в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.
3
Зехтинът се сгорещява в тиган и в него се запържват манатарките до златисто. Наливат се виното, вермутът и пилешкият бульон, разтворен в 100 мл вода. След около 3 минути се прибавят сметаната и нарязаните кайсии.
4
Минути преди да се извади от фурната, заекът се залива със соса и се запича на 220 градуса, като не се покрива повторно с фолиото. Сервира се украсен с перата див лук.
 
Съвети:
Ако нямате сушени кайсии, може да използвате от компот.
Подходяща напитка е бяло сухо вино.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: