Запеканка с пилешко и тиквички

Много вкусна и любима
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 11.06.2023
Запеканка с пилешко и тиквички
Запеканка с пилешко и тиквички
Запеканка с пилешко и тиквички
Запеканка с пилешко и тиквички
Запеканка с пилешко и тиквички
 
Необходими продукти:
4 средно големи тиквички
600 г пилешко филе
3 чушки (зелени или червени)
4 глави стар лук
1/2 кутия доматен концентрат (от 0,75 г)
4 с.л. олио за задушаване
по 2-3 стръка джоджен, магданоз и копър
5-6 скилидки чесън (счукан)
сол и черен пипер на вкус
червен пипер и чубрица по желание

за заливката:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
2 1/2 с.л. брашно
сол на вкус

за поръсване:
200 г натрошено сирене
150 г настърган кашкавал


Начин на приготвяне:
1
Тиквичките се измиват и нарязват на колелца с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят малко да си пуснат водата. Подреждат се в тавата на фурната, застлана с хартия за печене, като леко се застъпват.
2
Поръсват се с 2 с.л. брашно, червен пипер, сол и малко олио. Пекат се в предварително загрята фурна на най- силна степен за 30 минути. Изваждат се от тавата и се охлаждат.
3
Докато тиквичките се пекат, на котлона в тенджерка с олио се задушава пилешкото, нарязано на ситни хапки, до готовност. Подправя се със сол, пипер, по желание червен пипер и чубрица и се вади от съда.
4
В същата мазнина се запържва лукът, нарязан на полумесеци, до пълна готовност. Малко преди лукът да е готов, се слагат нарязаните на ситно зелени чушки. Когато и те леко сменят цвета си, се слага доматеният концентрат, разреден с чаша и половина вода (може и с доматено пюре).
5
Подправя се по желание с пресен джоджен, магданоз, копър и счукания чесън. Съдът се дърпа настрани.
6
На дъното на тавата (без хартията) се редят плътно изпечените тиквички. Върху тях се изсипват пилешките ситни хапки, отгоре – зеленчуковата смес. Ако искате, тук може да добавите сирене.
7
Яйцата за заливката се разбъркват с киселото мляко, малко сол и брашното. Ястието се залива и се пече до златисто за около 25 минути на 200 градуса. По желание, малко преди да е готово, се поръсва с настърган кашкавал.

Съвет:
Сервира се леко охладено.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.08.2024
Много вкусно и различно . Сиренето сервирах отделно ,беше чудесно допълнение .
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: