Благоуханният ориз


0
65014

На хинди думата „басмати“ означава „благоуханният“ и с право този вид ориз е избран като един от най-предпочитаните видове ориз от ценители по цял свят. И това признание е наистина голямо, защото е направено сред близо 1400 разновидности ориз. Въпреки че вече се произвежда на различни места, все пак най-търсеният ориз „Басмати“ си остава отглежданият в полите на Хималаите. Смята се, че специфичните почва и климат на този район са причина за уникалния вкус и структура на ориза „Басмати“.

Съществуват десетки видове ориз, което го превръща в една от най-популярните по цял свят култури. Едва ли има човек, който да не се е наслаждавал на страхотните вкусови качества на китайския ориз със зеленчуци, на италианското ризото или на типично нашенския славянски гювеч. Но малцина знаят, че съществуват над 1400 разновидности ориз, които се различават съществено по форма, цвят, големина на зърната. Тази седмица ви представяме един от по-екзотичните видове, който идва от полите на Хималаите, за да овкуси по неотразим начин ястията ни. 

Как да разпознаете ориза „Басмати“?
Оризът „Басмати“ има деликатен вкус, а зърната му са дълги и тънки. Той отлежава определен период от време, за да се подсили характерният му аромат. Оризът „Басмати“ е подходящ за почти всяко ястие с ориз и участва в безброй рецепти по света. Това го прави ориз, предпочитан от много професионални готвачи. И макар на много от нас може да ни се стори пресилено, но все пак факт е – този вид ориз изхранва половината от населението на земята. Освен вкусен и ароматен той е богата на сложни въглехидрати храна с ниско съдържание на соли и мазнини.

Оризът „Басмати“ може да бъде бял и кафяв (необработен). Белият ориз подчертава вкуса на храната по-ясно, докато кафявият е с по-високо съдържание на фибри и приготвянето му отнема повече време. От друга страна, благодарение на минималната обработка, кафявият ориз запазва голяма част от хранителната стойност, основно витамин В, и е много по-вкусен от белия полиран ориз. 

Стандартният начин за приготвянето му е следният:
1 чаша ориз (200 г) се изплаква и се отцежда добре. Слага се в дълбок тиган с капак, наливат се 2 чаши вода (500 мл) и се посолява с щипка сол. Кипва се на максималната сила на огъня и се намалява на средна температура. Оставя се да къкри под капак, докато омекне – около 30 минути за бял ориз „Басмати“ и 40 минути за кафяв ориз. 
Може да се консумира и само поръсен с босилек. Удоволствието ще бъде още по-голямо, ако добавите нарязан на парченца домат, кашу и стафиди. Накрая, в последните 5 минути, се овкусява с къри. 

Хранителна стойност на 1 чаша (200 г) сварен ориз „Басмати“
· 205 калории
· 4,2 г протеини
· 44,5 г въглехидрати 
· 0,44 г мазнини
· 0,63 г фибри

Полезни съвети
Оризът се продава пакетиран в супермаркетите или в магазините за здравословни храни. Когато купувате ориз „Басмати“, внимавайте зърната да не са счупени, надраскани или увредени. Съхранявайте го на хладно и сухо място, в плътно затворен стъклен или пластмасов съд, далече от открит въздух и влага. Сготвеният ориз може да се запази до 7 дни в хладилник или до 6 месеца в камера.

Pinterest
Коментари (0)



110 ДУШИ ОНЛАЙН
Лили Стоянова коментира рецептата Рататуй
Мария Станчева се регистрира в сайта.
Г-ца Минчева се регистрира в сайта.
Violeta Danova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта