Риба с ориз

Ароматно ястие с екзотичен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 15.08.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за рибата:
4 филета бяла риба
1/2 ч. л. семена кимион
1/2 ч. л. семена кориандър
1/2 ч. л. червен пипер
4 с. л. зехтин
сол на вкус

за ориза:
300 г ориз „Басмати”
3 глави лук
3 скилидки чесън
50 г пресен джинджифил
1 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. кардамон
1 пръчка канела
1 ч. л. карамфил
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
4 с. л. зехтин
сол на вкус

за соса „Сирийски таратор”:
120 г светъл сусамов тахан
1 лимон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Риба с ориз
Оризът се накисва в топла вода за 2 часа.

2
Риба с ориз  2
Лукът се реже на полумесеци и се запържва в зехтина, докато леко се карамелизира. Прибавя се наситненият чесън и се запържва.

3
Риба с ориз  3
Наливат се около 900 мл вода. Обеленият и нарязан наедро джинджифил, канелата, шушулките кардамон, карамфилът, кимионът и черният пипер се слагат в марля, която се завързва, слага се в бульона и се оставя на котлона за около 15 минути.
4
Риба с ориз  4
Марлята се отстранява и към бульона се прибавя отцеденият ориз, посолява се и се готви под капак на умерен огън до готовност.

5
Риба с ориз  5
В хаванче се стриват кимионът, кориандърът, червеният пипер, сол на вкус и зехтинът и рибата се маже от двете страни със сместа. Пече се 20 минути на 220 градуса, в покрита с пергаментова хартия тава.

6
Риба с ориз  6
Сосът се приготвя като таханът се смесва с лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус и около 100 мл студена вода.
7
Риба с ориз  7
Рибата се поднася с ориза и соса.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

15.08.2014
Не Ви препоръчвам да ядете риба пангасиус. Тя е чисто и просто вредна. Живее в най-мръсните води във Виетнам и Камбоджа. Друга част от рибите се отглежда в изкуствени аквариуми в азиатските страни. Условията във фермите са под всякаква критика. Има и научни доклади за това. Материали на немски и английски в интернет има много, потърсете! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: