Christmas sweets



0
74585

„Който не се наслаждава, сам става безвкусен“ гласи стара немска поговорка. Жаждата за сладкиши през годините не е подминала нито велики личности, нито пък световноизвестни филмови звезди, творци и владетели... Така например кралицата на Великобритания Елизабет Втора редовно включвала в менюто си пудинг или сладолед, и то далеч не само по празнични поводи. По традиция на Коледа влюбените, а дори и семейните двойки си подаряват коледни сладкиши. Модата въвела кралица Виктория, която първа изпратила на своите войници коледни подаръци с шоколад.

За добро настроение
Въпреки, че мнозина ги заклеймяват като вредна храна, калорийна бомба и причина за наднормено тегло, в класацията за зареждане с енергия на тялото и душата, сладкишите обаче се представят изключително добре, снабдявайки ни с важните за организма ни въглехидрати, които са истински балсам за мозъка и тялото. Ако от време на време се отдавате на някой шоколадов грях – под формата на парче торта или сладка бисквитка – това със сигурност няма да навреди на здравето и фигурата ви. Точно обратното – по този начин се активират субстанциите на доброто самочувствие и настроение, така че тялото, умът и душата да постигнат отново хармоничната си цялост.

Когато хапваме сладкиши, стресът ни напуска
Прието е да се смята, че страстта към сладкишите е женски порок – 39% от жените и само 15% от мъжете са под влияние на сладката мания. Без да се смята необяснимата любов на децата към сладкишите и бонбоните. Една чаена лъжичка захар (5 г) съдържа само 16 калории – много по-малко, отколкото мнозина предполагат. В захарта няма нито белтъчини, нито мазнини. Основната й хранителна сила се крие в захарозата, която осигурява енергия на организма ни. През вековете захарта си е спечелила както заклети привърженици, така и яростни врагове. Заместителите й обаче, първите от които се появяват на пазара още през далечната 1879 г. и до днес нямат шансове да я изместят напълно от сърцата на сладкарите и любителите на сладки изкушения.

Бисквитки и курабийки
Историята на едни от най-популярните коледни сладкиши – бисквитките – води началото си още от дълбока древност. Първите данни за тях датират още от 2. век пр.Хр. в Древния Рим. Наименованието „бисквитка“ идва от латински (bis coctum) и означава „двойно препечен“. По онова време обаче малките кръгли сладкишчета са били доста по-твърди и по-тънки от днешните. Съдържали са много малко вода, поради което били идеални за дълготрайно съхранение.

В Европа бисквитките добиват популярност
през 17.–18. век, когато приготвянето им все още се е считало за тънък занаят. Истински бисквитки от захар, брашно и яйца предлагали само майсторите пекари и поради това те били доста скъпи и достъпни само за ограничен кръг привилегировани. С увеличаване броя на сладкарниците и пекарните, към края на 19. век, бисквитките стават все по-достъпни, а постепенно започват да се майсторят и първите торти... В наши дни печенето на домашни сладки, бисквити и сладкиши вече може да достави истинско удоволствие не само на опитните домакини, но и на всички у дома – от малки до големи.

Негово величество пудингът
В кралството на строгите традиции, първият пудинг се появява през 15. век, а в средата а 17. век в Лондон вече има улица, наречена „Пудинг“. Коледен сладкишът става чак към края на 19. век – тогава в една готварска книга англичаните изписват над 100 различни рецепти за приготвянето му, а към края на столетието е издадена монография за пудинга, съдържаща около 1000 рецепти.

На Ботуша предпочитат класическия коледен козунак
Социологическо проучване в Италия, родината на панетонето (от итал. – козунак) показва, че 80% от жителите на Апенинския полуостров предпочитат именно козунака пред другите видове коледни сладкиши. Въпреки, че се изпълнява все същата стара рецепта, в наши дни производството на панетоне вече е напълно механизирано. Към традиционния козунак, фантазията на сладкарите днес е добавила захаросани плодове, цели бадеми, захарна или шоколадова глазура.

Традиционният немски коледен сладкиш
е щоленът – вид сладък хляб с плънка от марципан. Може да се намери по сладкарниците още в началото на декември. Традицията за приготвянето му като коледен сладкиш, който да бъде изяден на градския площад датира още от 1534 г.

Вкусни лакомства с мед и канела
Канелените сладки са на особена почит по коледните празници. Традиционните сладкиши, които домакините в Испания, Гърция, Португалия и Франция приготвят задължително съдържат голямо количество от ароматната подправка. Омесени от медено тесто и изрязани в различни формички – звездички, елхички, сърчица и къщички – в целия християнски свят вкусните и красиво глазирани коледни меденки се правят в (почти) неограничени количества – за радост на всички деца и не само.

Tips&Tricks
• Поръсете малко захар върху глазурата или шоколадовия крем на сладкиша. Така ще предотвратите образуването на коричка отгоре.
• Пудрата захар се разтваря по-бързо от кристалната, подходяща е за всякакви сладкиши и лесно се смесва (дори и в по-големи коичества) с разбитите жълтъци.
• Дребните сладки се съхраняват по-дълго време, ако при тях, в кутията, в която са прибрани, се сложи една ябълка – измита и добре подсушена.
• За да ароматизирате любимите коледни сладкиши по неповторим начин – накиснете стафидите в ром или в ликьор, преди да ги добавите в сместа за тестото.
• Не пестете канелата – тя е основната съставка в повечето традиционни коледни лакомства.
 
Коледните  аромати
Приготвянето на коледни сладкиши в който и да е от техните варианти е невъзможно без участието на типичните за тях подправки – ванилия, канела, кардамон, карамфил, захаросани портокалови или лимонови корички – които придават неповторимо индивидуално ухание на любимите печива.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: