Чуждестранният домат



1
102468

Пристига на Стария континент благодарение на арабите и бързо се превръща в любим продукт от средиземноморската и ориенталската кухня. Освен това се нарежда и сред най-предочитаните летни зеленчуци в Китай, където в някои части от страната го наричат „чуждестранния домат“.

Патладжанът съдържа малки количества никотин, а също и соланин (отровно вещество, което присъства и в доматите и картофите), който при готвене се разрушава. Добре е, патладжаните да се посолят предварително и да се оставят да престоят известно време, тъй като солта помага за отцеждането на горчивата течност от тях. И въпреки, че повечето от съвременните сортове патладжани не съдържат горчиви вещества, посоляването им все пак е препоръчително, защото изтегля водата от зеленчука и така консистенцията му става по-приятна.

Добре е да знаем, че:
● патладжаните поемат много мазнина при термична обработка и най-вече при пържене;
● за да не покафенеят може да сложите малко лимонов сок в мазнината, в която ги готвите;
● за да ги обелите лесно може да използвате белачка (като за моркови и/или краставици), да ги бланширате в гореща вода (като доматите) или да ги изпечете (като чушките).

Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

14.09.2016
Стояне, ягориди е недозряло, кисело грозде :)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: