Пристига на Стария континент благодарение на арабите и бързо се превръща в любим продукт от средиземноморската и ориенталската кухня. Освен това се нарежда и сред най-предочитаните летни зеленчуци в Китай, където в някои части от страната го наричат „чуждестранния домат“.
Патладжанът съдържа малки количества никотин, а също и соланин (отровно вещество, което присъства и в доматите и картофите), който при готвене се разрушава. Добре е, патладжаните да се посолят предварително и да се оставят да престоят известно време, тъй като солта помага за отцеждането на горчивата течност от тях. И въпреки, че повечето от съвременните сортове патладжани не съдържат горчиви вещества, посоляването им все пак е препоръчително, защото изтегля водата от зеленчука и така консистенцията му става по-приятна.
Добре е да знаем, че:
● патладжаните поемат много мазнина при термична обработка и най-вече при пържене;
● за да не покафенеят може да сложите малко лимонов сок в мазнината, в която ги готвите;
● за да ги обелите лесно може да използвате белачка (като за моркови и/или краставици), да ги бланширате в гореща вода (като доматите) или да ги изпечете (като чушките).
1. |
Изпрати
лично съобщение |
14.09.2016 Стояне, ягориди е недозряло, кисело грозде :)
|
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...