Кардамонът е една от най-старите, скъпи и ценени подправки. Стотици години преди новата ера се е използвал в Индия – страната, която се счита за негова родина. В Европа кардамонът идва от Изтока, през Древна Гърция, към Рим, преди около 700 години. А днес се нарежда на трето място по цена след шафрана и ванилията. И през всичките тези години е една от най-обичаните подправки.
В кулинарията
Въпреки че е една от най-скъпите подправки в света, за да промените вкуса на храната, е необходимо много малко количество от ценния прах. Той ще придаде на ястието неповторим вкус и много силен и специфичен аромат на евкалиптово дърво (камфор).
Зелен или черен, кардамонът е шушулка, разделена на три, която събира до 40 много твърди и лепкави зрънца. Колкото са по-тъмни, толкова по-качествени са те. Достатъчно е само да се цепне с нокът върхът на шушулката и зрънцата се показват. При загряване на тиган те много бързо, буквално за секунди пускат аромата си. Зрънцата по-често се използват смлени на прах. Хубаво е да се смилат непосредствено преди употреба, защото, веднъж смлян, кардамонът много бързо губи аромата си. Черният кардамон ароматизира ястия с агнешко или патладжан, докато зеленият кардамон е по-подходящ като заместител на канелата в сладкишите – плодови салати, кремове, бисквити и сладоледи. Използва се и в месопреработвателната и ликьорената промишленост и освен ароматизатор той е и много добър консервант.
60% от световното производство се изнася за арабските страни
Там основно се използва за подправяне на кафе. Поднасянето на прясно смляно кафе със зелен кардамон е сред символите на арабското гостоприемство. За индийците пък чаят с кардамон е проява на изключителна изтънченост. В Арабския свят се използва за подправяне както на сладки, така и на солени ястия от ориз и месо, например пилафи. В Индия е задължителна съставка за къри и гарам масала.
В Европа кардамонът е по-малко познат
В Германия се използва за подправяне на сладкиши. Скандинавските страни са най-големите европейски вносители на кардамон. С него се ароматизират както кейкове, хлябове и печени сладкиши, така и някои видове колбаси. У нас той по-рядко се използва в чист вид, като най-често го срещаме в смесите за подправяне.
Лечебни свойства
Още от Древността кардамонът е почитан основно заради лечебните му свойства. Смятало се е, че няма болест, която да не може да излекува. Днес се цени най-вече заради изключително благоприятното му въздействие върху храносмилането. Кардамоновите зрънца и маслото, извлечено от тях, се използват и като средство, възбуждащо апетита. Той действа още антисептично и тонизиращо, и има доказано благотворно влияние при раздразнен стомах, при болки в гърлото или при мигрена.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...