Гаранция за добро здраве и тънка талия


1
64706

Ако съдим по археологическите находки, зелето се е използвало от първобитните хора още през каменния и бронзовия век. То било добре известно и на жителите на Древен Египет, които сервирали сварено зеле в края на обяда като десерт. Учените са открили доказателства за това, че строителите на Великата китайска стена са се хранили със зеле още 200 години пр.н.е. Популярността му нараснала при древните гърци и римляни поради изпитаните лечебни качества. В древния свят смятали, че зелето лекува различни заболявания. Римляните употребявали голямо количество зеле не само като храна, но и като лекарство против много болести. Древните лекари препоръчвали на малките деца да се дава зеле, за да растат здрави и силни. Бялото зеле, което познаваме сега, се използвало в изобилие през Средните векове в ястия, приготвяни в гърнета на огън, и често го смесвали с праз, кромид и зелени подправки.

Класиката е модерна
Някои неща никога няма да излязат от мода, като свинско или пиле със зеле, хрупкава зелева салата с моркови или сарми със зелеви листа. Да не говорим за туршиите и киселото зеле през зимата. Така че, макар и по-обикновено, бялото зеле си има своите предимства. То е хранително и много полезно. Изследванията доказват, че подобрява обмяната на веществата и действа благоприятно върху работата на стомаха. Съдържа много голямо количество витамин С. При покупка отдавайте предпочитание на здравите, тежки и блестящи зелки.
Отглежда се като културно растение във всички климатични зони на земното кълбо. Най-широко разпространение има в страните с умерен климат на Европа, Азия и Америка.

Агресивна хубост
Много красиво, с виолетови листа, червеното зеле е близък роднина на бялото. Приличат си много, но в ястия може да оцвети другите продукти в червен цвят. За да съхраните красивия червен цвят, добавете малко лимонов сок или оцет. Както и обикновеното зеле, червеното е отлично за салати, но е най-апетитно задушено с ябълки и червено вино. Ако все пак сте решили да го задушавате, то помнете, че се задушава по-дълго време, отколкото бялото – около два часа.

Азиатска свежест
Китайското  зеле  е един от видовете листно зеле, чиито листа с хрупкави стъбла наподобяват спанак. Често се използва в източната кухня за салати, предястия, гарнитури или супи.
Китайското зеле се култивира през зимата и пролетта. Богато е на множество хранителни вещества и се отличава със свеж и приятен лек вкус. В 100 г китайско зеле се съдържат 37 мг витамин С, 265 мг витамин А (200 пъти повече от обикновеното бяло зеле), 140 мг калций, 50 мг фосфор, а също и не малко желязо, магнезий, калий и витамин В.
Активира дейността на мозъка и бъбреците, помага при висока температура, инфекции, болно гърло, кашлица, задържане на вода в белите дробове, болки и тежест в гърдите.

Ако сте на диета – сгответе си зеле!
Зелето съдържа невероятно малко калории – само 20 на 100 грама. Бялото и червеното зеле са със съдържание на витамин С, два пъти по-голямо от това на портокалите. В киселото зеле това съотношение е 3:1. Салата от двата вида, овкусена с лимонов сок и зехтин, е не само витаминозна бомба, но може да утоли глада за 4 часа.

В ръцете на добър готвач зелевите продукти са незаменими във всяка житейска ситуация. Едно от предимствата на зелето е в това, че различните сортове са достъпни през цялата година. Външните големи листа са идеални за пълнене. От бялото зеле става отлична салата. Червеното зеле е много полезно през зимата. Нарязано наситно, зелето е прекрасна хрупкава добавка за салата, а задушено с лук и ябълки – отлична гарнитура към птици, свинско, бекон или наденички. Нужно е само да се добави малко червено вино, оцет или лимонов сок, за да се съхрани този ярък апетитен цвят, или малко кимион или хвойна за повече аромат.

Pinterest
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.11.2015
Към посочените продукти добавям и червено цвекло. Една от любимите на трапезата ни!



Жанет Таракчиева се регистрира в сайта.
Катя Александрова се регистрира в сайта.
Bettyna Venkova коментира рецептата Булгур с мляко
VKrilatska се регистрира в сайта.
Олга Петрова коментира рецептата Крем карамел с тиква
Дани Голешева се регистрира в сайта.
Ива Печашка се регистрира в сайта.
Mariya VesDndrv се регистрира в сайта.
Elka Spiridonova коментира рецептата Агнешка дроб-сарма
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта