Хрупкавото цветно зеле1
67562

В някои краища на страната го наричат „цветно зеле”. Роднина е на броколите и в повечето рецепти двата зеленчука са изцяло взаимозаменяеми. А защо са толкова различни на цвят – карфиолът е бял, а броколите са наситено зелени? Причината е в плътните листа на карфиола, които покриват главата и не допускат слънчевите лъчи, което възпрепятства процеса на образуване на хлорофил.

Широко разпространен е
в средиземноморските страни, Централна и Западна Европа, където много се цени като диетична храна и се консумира масово. По своите хранителни и вкусови качества карфиолът превъзхожда останалите зелеви видове. У нас също става все по-популярен и наред с класическата царска туршия, с него се приготвят разнообразни основни ястия, както и супи и гарнитури.


Хрупкавото „цветно зеле” не съдържа никакви мазнини,
но включва впечатляващо количество витамин С, богато е на фибри, витамини от В групата и минерални вещества. Макар и леко да отстъпва по популярност на обикновеното зеле, по съдържание на хранителни вещества карфиолът го изпреварва.

Когато купувате карфиол,
избирайте глави без петна или потъмняване на повърхността, а също и достатъчно тежки за размера си – това означава, че влагата в зеленчука не се е изпарила и той е все още свеж.

Ако няма да го готвите веднага
си изберете глава с плътни, зелени листа, които ще запазят зеленчуковата свежест за по-дълго време. Препоръчително е, да се съхранява не по-дълго от 2 дни, в плик, в студената част на хладилника и по възможност със стъблото нагоре – така между розичките няма да се задържа излишна влага.  

Най-добре е, преди да се готви,
карфиолът да се разчупи на розички или да се разреже на части. Важно е, да не се преварява. А за да се съхранят най-много витамини, слагайте розичките във вече кипяща вода и ги дръжте не повече от 5 минути.

Коментари (1)

121 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: