Кедровите ядки0
71540

Ако се чудите как оживявали в свирепите зими пещерните хора преди много, много години, отговорът е: минавали на диета с кедрови ядки.
Не е шега. Ядивните корени лежали под дълбоки преспи, а дивечът ставал труден за улов, докато боровите шишарки и семената в тях били буквално на една ръка разстояние.

Визитка
Кедровите ядки са малки, кремави на цвят и се добиват от шишарките на различните видове борови дървета. Наподобяват доста набъбналите оризови зрънца. Най-хубавите кедрови ядки са с много високо качество, но трудно се култивират и отглеждат с търговска цел. А ползата от семената е неоспорима. Днес учените са установили, че само 100 г кедрови ядки са достатъчни за покриване на дневната потребност на организма на възрастен човек от аминокиселини – при това в по-голямо количество отколкото в месото и млякото, и дефицитните микроелементи, като мед, кобалт, цинк, манган. Освен това в 100 г ядки се съдържат 31 г протеин, а и самото им естество е такова, че са пълни с целулоза.

В кулинарията
Кедровите ядки намират приложение в кулинарията, най-вече в арабските и испанските ястия, но напоследък нашумяват и у нас. Ядат се сурови или печени и са важни съставки в различни кулинарни предложения от Турция, Средния изток, Северна Африка, Сицилия и други части от Италия и Иберийския полуостров. Прилягат еднакво добре както на вкусни пикантни ястия, така и на десерти и закуски. Тунизийците например пият чая от мента вместо с резенче лимон с няколко кедрови ядки в чашата.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: