Киселият плод с невероятна сила


0
72750

За първи път лимоните се появяват в Китай и Индия – като кръстоска между лайм и цитрон – където ги отглеждат над 4 000 години. Невероятната сила на киселия плод е била позната още на древните египтяни, които са го използвали като противоотрова при ухапване от змия или натравяне с хранителни продукти. По време на Римската империя арабските търговци го пренасят в Близкия Изток, а по-късно, благодарение на кръстоносците, лимоните достигат до южните брегове на Италия и Франция, като през вековете пътешествениците постепенно ги разпространяват в целия свят. 

Ползотворното му въздействие върху човешкия организъм,
се дължи на високата концентрация на витамин С. Така например по време на Великите географски открития, лимонът е бил важно средство в борбата срещу скорбута. За да се възползвате в максимална степен от полезните му свойства – избирайте напълно узрели плодове. Колкото по-узрели са лимоните (почти до степен на разваляне), толкова повече антиоксиданти съдържат. Закръгления плод с весел жълт цвят и кисел вкус намира приложение почти навсякъде – славата му расте с всеки изминал ден, а популярността му отдавна е надминала дори тази на зеления чай. 

Лимоните са безценна част от менюто ни
особено през зимата, когато ежедневно сме заплашени от настинки и грипни заболявания. В този период от годината най-често се сещаме за доказаните противопростудни свойства на жълтия плод. Лимоните ще ви предпазят от разболяване, а дори и това да се случи, пак те ще ви помогнат да оздравеете. Специалистите препоръчват да добавяме ежедневно сок от лимон в чая и течностите, които приемаме, за да укрепим по естествен и здравословен начин имунната ни система. Всекидневното пиене на четири чаши вода с лимон помага на организма ни да се освободи от токсините, което пък благоприятства доброто състояние на косата и кожата. Употребяван редовно и в умерени количества, лимоновият сок спомага за облекчаване на главоболие и депресия, регулира храносмилането, стимулира кръвообращението, понижава артериалното налягане и въздейства благоприятно при лечение на чернодробни заболявания.

Лимонадата
е може би най-популярната и обичана напитка, приготвяна от сочните цитрусови плодове. Смята се, че за първи път, лимонада са правили в Древния Рим и е представлявала вода, овкусена с оцет. Сладкият й вариант, който обичаме и познаваме, се появява в средновековния Египет и се е приготвял от лимонов сок и захар. Някъде през 17. век във френската столица пък е създадена компания-сдружение за производство и продажба на лимонада, чиито търговци предлагали по парижките улици питие от лимонов сок, вода и мед. Друг обичан вариант е този с добавена мента, който идва от страни като Ливан, Сирия, Йордания и Израел и често се нарича лимонана. 

Хубаво лимончело
пък се прави от най-хубавите лимони на света, които растат по бреговете на Италия. Така наречените амалфи лимони се различават от обикновените, които масово познаваме. Те са от 2 до 3 пъти по-големи от нормалните лимони. Сочната им част не е по-голяма, но бялата кора е доста по-дебела и се яде, защото не е горчива. Ароматът им е многократно по-интензивен, а вътрешността им е по-скоро сладка и не е толкова кисела. Невероятният аромат на амалфи лимоните се дължи на богатата на калий вулканична почва, върху която растат и на топлия и влажен средиземноморски въздух. Местните хора ги отглежда повече от 2000 години – на терасираните части земя между морето и планината. Дръвчетата се засаждат под дървени навеси, направени от кестеново дърво и покрити със сламени рогозки, които ги пазят. През 19. век амалфи лимоните са абсолютен пазарен хит и се изнасят в огромни количества. След това производството им започва да става все по-нерентабилно и да запада, тъй като отглеждането им е трудно и оскъпява предлаганата на пазара стока. През 20. век обаче амалфи лимоните възвръщат своята слава и популярност, благодарение на това, че са продукт със защитено географско указание и не на последно място – благодарение на лимончелото, което се приготвя от тях и което е втората по популярност напитка в Италия.

Италианците сервират лимончелото на края на едно меню, като целта му е да те накара да забравиш, че си преял и да станеш от масата с приятния спомен и усещането за нещо свежо. За кулинарите обаче лимончелото е много повече от вкусна напитка, тъй като придава неповторим вкус на много сладки изкушения. В кулинарен план лимончело се използва за приготвяне на торти, сладолед и прословутото тирамису ал лимончино.

Pinterest
Коментари (0)



162 ДУШИ ОНЛАЙН
Иванела коментира рецептата Винен кебап с бял ориз
Рози коментира рецептата Шишчета със свинско и ананас
Николова се регистрира в сайта.
И. Иванов се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта