Тирамису с лимончело

Може да не е класическият вариант, който познавате, но в него има основните продукти за тирамису - бишкоти и маскарпоне. Вкусът е свеж, лимонов, а завършекът от запечени филирани бадеми придава изисканост
Източник: Бон Апети
Дата: 13.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пакет бишкоти „Савоярди“ (400 г)

за сиропа:
250 мл лимончело
110 г захар
200 мл прясно изцеден лимонов сок
250 мл вода

за крема от маскарпоне:
500 г сирене „Маскарпоне“
370 мл животинска сметана
60 г пудра захар

за лимоновата крема:
3 лимона
200 г захар
4 яйца
115 г краве масло

за поръсване:
50 г филирани бадеми



Начин на приготвяне:
1
Тирамису с лимончело

Кората на лимоните, за лимоновата крема, се настъргва и се изстисква сокът на плодовете. Към тях се добавят захарта и маслото, нарязано на кубчета. Сместа се готви на водна баня, докато се разтопят маслото и захарта.

 


2
Тирамису с лимончело 2

Добавят се 2 цели яйца и 2 жълтъка. Бърка се докато се получи крем. Охлажда се.

 


3
Тирамису с лимончело 3

В касерола се сипват захарта, лимоновият сок, лимончелото и водата за сиропа. Готви се на слаб огън докато се разтвори захарта. Оставя се да се охлади на стайна температура.
 
 

4
Тирамису с лимончело 4

В купа се разбиват сметаната и пудрата захар, за крема с маскарпоне, до пухкава консистенция.

 


5
Тирамису с лимончело 5

В друга купа се разбива маскарпонето (оставено на стайна температура) с 3/4 от охладената лимонова крема.

 


6
Тирамису с лимончело 6

Добавя се и разбитата сладка сметана и се разбърква.

 


7
Тирамису с лимончело 7

Половината бишкоти се натопяват за малко в сиропа и се подреждат една до друга в тава. Отгоре се сипва половината крем с маскарпоне и се заглажда.

 


8
Тирамису с лимончело 8

По този начин се прави още един ред. Заглажда се и се напръсква с останалата лимонова крема, с помощта на лъжица. Оставя се поне за 6 часа в хладилник.

 


9
Тирамису с лимончело 9

После се поръсва с предварително запечените филирани бадеми и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

07.03.2022
Невероятна торта! Направих я за рождения ми ден и много се хареса! Не е и сложна за направа. Смятам периодично да я правя! Браво!
10.
Изпрати
лично съобщение

15.08.2018
Много хубав, свеж и лесен десерт!
9.
Изпрати
лично съобщение

05.10.2016
Хубава и интересна рецепта!!Направих половин доза но лимоновия сок е прекалено много, толкова кисело стана че стомаха ми се побърка
8.
Изпрати
лично съобщение

14.08.2015
много трудоемко, много овации :)
7.
Изпрати
лично съобщение

08.06.2015
Много свежа рецепта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: