Френски макарон с кафе крем

Дата: 07.06.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за макароните:
220 г сурови филирани бадеми
220 г пудра захар
80 г белтъци (2 бр. от яйца размер L)
2 с. л. какао
1 ванилия
за меренга:
80 г белтъци (2 бр. от яйца размер L)
200 г кристална захар
1 щипка сол
150 мл вода
за крема:
250 г сирене „Маскарпоне“
2 с. л. кафе ликьор
3 с. л. инстантно кафе
4 с. л. пудра захар

Начин на приготвяне:
1
Френски макарон с кафе крем
В блендер се сипват бадемите за макароните, смилат се на брашно и към тях се прибавя пудрата захар. Отново се смила за кратко и се слагат какаото и ванилията. Разбива се и бадемовата смес се пресява.

 


2
Френски макарон с кафе крем 2
Прибавят се неразбитите белтъците (на стайна температура), след това се разбърква със силиконова шпатула.

 


3
Френски макарон с кафе крем 3
В касерола се загряват водата и кристалната захар за меренга. Остават се на котлона докато температурата на сиропа достигне 110 градуса. Като се вдигне лъжицата, сиропът трябва да образува нишка.

 


4
Френски макарон с кафе крем 4
Белтъците за меренга (на стайна температура) се разбиват с щипка сол на пяна. На тънка струя към тях се налива горещия сироп, бърка се с миксер докато се получи белтъчен сняг. Той се добавя на няколко пъти към сместа с бедемите и много внимателно се разбърква в една посока, с шпатула.

 


5
Френски макарон с кафе крем 5
Върху пергаментова хартия, с малък ринг и молив, се очертават кръгове.  

 


6
Френски макарон с кафе крем 6
Хартията се обръща и се поставя в намазана с част от сместа тава. Това се прави, за да се залепи и да бъде устойчива. Във всяко кръгче с пош се поставя от сместа за макароните.

 


7
Френски макарон с кафе крем 7
Когато всички са оформени, тавата се удря в плота няколко пъти, за да излезнат мехурчетата от сместа. Макароните се оставят в тавата за 1 час, за да може да хванат кора и да не се напукат при печене. След това се пекат в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор, за около 10–12 минути. Изваждат се и се охлаждат.

 


8
Френски макарон с кафе крем 8
Кафе ликьорът се загрява в микровълнова фурна за 30 секунди и в него се разтваря инстантното кафе. Маскарпонето се разбива с пудрата захар и към тях се налива кафеената смес.

 


9
Френски макарон с кафе крем 9
Готовите бадемови целувки се слепват две по две с крема.






Съвет: От тези продукти излизат 30 сладки, предвидени са по 2 за порция.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

13.07.2017
Като за първи опит ми се получиха сравнително добре. Моите изводи: 1. трябва да се държат малко повече от час за да не се напукат; 2. Крема ги овлажнява и омекват, а аз ги бях сложила на няколко реда и на сутринта се бяха слепили едни за други. Трябва да се слага по по-малко крем и да са наредени без да се застъпват/притискат. 3. Аз държах белтъците на стайна Т само няколко часа, заради което и може би и моите се поразтекоха малко и не станаха много надути.
5.
Изпрати
лично съобщение

30.09.2016
Ох,пак не ми се получиха...
4.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2013
Мерси за отговора :) И аз предположих, че няма нужда да престояват няколко дни, но все пак да питам, защото и аз имах 1 несполучлив опит по друга рецепта.
3.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2013
Мисля, че не е необходимо, в предаването обясниха, че яйцата трябва да престоят 24 часа на стайна температура. Моите престояха само целия следобед, бях ги извадила по-рано, но някой ги беше върнал обратно в хладилника, затова престояха само толкова. Мисля и че е прекалено белтъците да се отделят от жълтъците и да престоят 1-2-3 дни в затворен съд в хладилник, както на много други места обясняват.
2.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2013
Здравейте, трябва ли белтъците да са преседяли 2-3 дни в хладилник преди да се използват или директно си ги ползвам?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Даниела Дечева коментира рецептата Трицветна торта
Лусияна се регистрира в сайта.
Лили Стоянова коментира рецептата Тарт „Рататуй“
zmugly коментира рецептата Стек от риба тон
Mariyana Petrova коментира рецептата Подправка „Заатар“
Майла се регистрира в сайта.
Marina Dobreva се регистрира в сайта.
zmugly сготви Гризини
Georgi Mavrev се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта