Наслада на открито0
66934

Ако потърсим назад в миналото, ще открием, че пикникът има библейски корени. За първи път в историята на човечеството, Адам и Ева с наслада са похапвали на открито в Райската градина, до момента, в който са се изкушили да посегнат към забранения плод… Ако пък хвърлим поглед към античността ще установим, че както древните гърци, така и римляните са предпочитали да се хранят под открито небе, тъй като се е считало, че чистият въздух възбужда апетита, а цяла свита от слуги се е грижила за всичко останало, съпътстващо добрата храна – безброй съдове за готвене и хранене, маси, столове, чадъри

С течение на времето, храненето на открито
придобива нови измерения под формата на пищни и помпозни тържества в градините на кралските замъци в Англия и във Франция. Банкетите на открито продължавали дни и нощи, в тържествено украсени градини, в които са се сервирали подбрани ястия и напитки, на фона на цял куп съпътстващи развлечения – концерти, танци, театрални представления, игри и фойерверки. Още кралските дворцови ловни дружинки са носели със себе си изтънчени лакомства, поднесени в изящна посуда от фин порцелан, които са похапвали на открито между лова на лисици и хайките за диви прасета. А във времето, когато Кралица Виктория открито проявява предпочитанието си, да се храни на открито, на световната сцена официално триумфират прародителите на кошницата за пикник и на термоса. И до днес Франция и Англия си оспорват привилегията, коя от двете държави да остане в историята като изобретател на класическия пикник.
 
Любовта към храната, консумирана под открито небе
бързо набира популярност и проявление в най-различни форми и по най-различни поводи. Така например, в Рим, след неделната служба, хората се качвали на някой от седемте хълма на града и си устройвали обилен и разточителен обяд. А по време на обедните си почивки, студените от елитния университет Оксфорд често си организирали пикник на брега на река Темза.

Основни предпоставки за един добър пикник
са хубаво време, добро настроение и цял куп вкуснотии на една ръка разстояние. А що се отнася до най-подходящото място за пикник – тук думата имат фантазията и въображението – дали на морския бряг, на горска полянка или пък в парка – важното е, да е вкусно, да сме винаги в добра компания и да си изкараме приятно.

Част от традиционното пикник-оборудване
включва удобни непромокаеми постелки (или одеяла), възглавнички, покривка за сервиране, кърпи, кошница за пикник с прибори, чинии, салфетки и чаши, тирбушон, ножове за хранене, термос и хладилна чанта, сгъваеми маси и столове.

Добрата екипировка за вълнуващи преживявания на открито е немислима без задължителното многофункционално джобно ножче.

Добре е да разполагаме и с удобни пластмасови кутии за съхранение на хранителни продукти (плодове, зеленчуци, сирене, колбаси, месо, хляб и др.)

Очарованието на всеки пикник се крие не на последно място и в приготвената на място храна – вкусът на изпечените на барбекю месо, риба и зеленчуци е несравним. На практика на барбекюто може да се сготви всичко, което е в състояние да се задържи върху скарата и не само – опаковането във фолио, хартия или царевични листа вкарва в играта и по-дребни продукти, като зеленчуци и морски дарове например. Колкото и разнообразни да са продуктите, които намират място на барбекюто, според повечето му почитатели, то е направено за печене на месо, а по изключение и на риба.

 

 

И не на последно място – не забравяйте препаратите против насекоми, както и подходящи слънцезащитни средства – кремове и лосиони, шапки и слънчеви очила.

Ние ви предлагаме няколко лесни рецепти, които приготвихме на открито и които се надяваме да направят и вашия пикник още по-вкусен. 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: