Подправката с лечебна сила



0
85402

У нас, а и в останалите балкански страни, без него не може да мине нито една уважаваща себе си шарена сол. В Индия пък е основна съставка на сместа от подправки панч форон. Грузинците също са го включили в известния си микс от подправки, наречен хмели-сунели. Както се вижда, той като че ли не обича да се изявява соло, но скромността не му отива. Опитните кулинари отдавна познават качествата на сминдуха в ролята му на силен самостоятелен играч на кулинарното поле. 

Тази изключителна подправка намира широко приложение
в арменската, турската, гръцката и арабската кухня. У нас е популярен най-вече като съставка в шарената сол, но се използва също и за приготвяне на пастърма и някои видове салами – основно заради антисептичното му действие. Наред с това е ненадминат при овкусяването на сирена, специалитети с млечни продукти и картофени ястия.


Още в древността
египтяни, гърци и римляни са смятали семената му за лечебни. Свежите листа и клонки на сминдуха са богати на етерични масла и витамини. Заради антисептичното му действие, сминдухът се е употребявал за третиране на рани и абцеси, а вътрешно се приемал за лекуване на бронхити и при проблеми с храносмилателния тракт. Китайските лечители пък го предлагали на мъже с репродуктивни проблеми. Горчивите семена спомагат за понижаване нивото на кръвната захар и действат добре при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, при болен далак и хемороиди. Сминдухът стимулира обмяната на веществата, подобрява апетита и възстановява силите на организма.


В различните райони на страната
може да се срещне под имената чимен, тилчец, гръцко сено или замбун. В готовите миксове от подправки, семената на сминдуха се стриват и така се получава овкусител със специфичен пикантно-горчив вкус.


В пресните и консервирани месни ястия
сминдухът се комбинира отлично с чубрица, черен и червен пипер, кимион, джоджен, магданоз и копър. Подходящ е също и за зеленчукови ястия, сирена и пилешко месо. За да се избегне неприятният горчив вкус, семената, употребени в ястията, трябва да не са напълно узрели, а леко зелени. Тъй като лесно поема други миризми, трябва да се пази в добре затворен съд.


Подправката се слага в ястието с основните продукти, като  поради изключително силния си и пикантен аромат, се добавя в много малки количества. За 4–5 порции е достатъчна 1/2 ч. л. сминдух. 

 

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: