Кюфтета от леща с лимоново песто

Трябва да го пробвате - определено си заслужава
Източник: Бон Апети
Дата: 25.11.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г кафява леща
200 г краве сирене
1 скилидка чесън
1/2 връзка копър
1 ½ ч. л. сминдух
1 ч. л. кимион
2 яйца
4 филии бял хляб
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане

за пестото:
2 връзки магданоз
2 лимона
140 мл зехтин „Екстра върджин“
30 г печени бадеми
30 г сирене „Грана падано“
1 скилидка чесън
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от леща с лимоново песто
Лещата се сварява, без да се посолява. Когато е напълно готова, се отцежда и се полива със студена вода. Оставя се хубаво да се отцеди и да се охлади. В купа се смесват чесънът стрит на паста с малко сол, наситненият копър, сминдухът, кимионът, яйцата, зехтинът и се разбърква добре.
2
Кюфтета от леща с лимоново песто  2
Хлябът се смила в блендер.
3
Кюфтета от леща с лимоново песто  3
Лещата се пасира и се добавя към горната смес заедно с 6 с. л. хлебни трохи. Овкусява се със сол и черен пипер, слага се натрошеното сирене и сместа се оставя 30 минути да се охлади.
4
Кюфтета от леща с лимоново песто  4
От пюрето от леща се оформят кръгли кюфтета, които се овалват в останалите хлебните трохи и се поставят в плитка тава с пергаментова хартия. Поливат се със зехтин, пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути и след това леко се охлаждат.
5
Кюфтета от леща с лимоново песто  5
Приготвя се пестото като в купата на пасатора се смесват магданозът без дръжките, кората от двата лимона, сокът от единия, скилидката чесън, настърганото сирене „Грана падано“, бадемите, зехтинът и сол на вкус. Всичко се пасира.
6
Кюфтета от леща с лимоново песто  6
Готовите кюфтета се сервират със студения сос.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

14.12.2022
Много успешна рецепта! Всички ги харесаха. Пестото е чудесна добавка, може да се гарнират и с кисело мляко с чесън.
5.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2014
Страшно вкусни са, имаха голям успех. Харесаха ги дори хора, които не обичат леща. Самите кюфтенца стават малко сухи, обаче пестото компенсира това идеално. Нямах \"Грана падано\" и сложих кашкавал, но въпреки това стана чудесно, може спокойно да се маже на филийка и без кюфтенцата :)
4.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2013
Много ми харесаха като идея,но за съжаление в готов вариант нещо не ми допаднаха,бяха изключително сухи!
3.
Изпрати
лично съобщение

17.10.2014
Валентина, можеш да замениш сиренето Грана падано с Пармезан. Ако желаеш, може да не използваш сирене, но тогава вероятно ще се наложи да сложиш още малко бадеми, за да постигнеш желаната консистенция.
2.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2014
Здравейте. С какво мога да заменя сиренето Грана падано? Благодаря
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: