Полезните ядки



0
78033

У нас се среща единствено обикновеният орех,
но в Южна Европа, Източна Азия и Америка растат над 15 вида орехови дървета. На външен вид ядките на изключително популярния отвъд океана американски орех (пекан) приличат много на нашенските, само че са по-скоро гладки и продълговати, докато нашите орехи са грапави и по-кръгли. Освен външно, двата вида ядки си приличат и на вкус. Вкусът на орехите пекан обаче е малко по-мек и не толкова интензивен.
 
Ако са с черупките, орехите могат да издържат и месеци,
но когато са обелени и не се съхраняват правилно, бързо гранясват или мухлясват. Препоръчително е, да се държат на хладно място (например в хладилник) в плътно затворен съд – така издържат около месец. Малцина знаят, че орехите могат да се замразяват и така се запазват за цяла година.  

Ореховите ядки съдържат
мазнини, витамини A, C и D и танин, и са отличен източник на протеини и фибри. Имат широко приложение в кулинарията, но не само – използват се и също и в медицината и козметиката.

Коментари (0)

113 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: