Полезните ядки


0
16136

У нас се среща единствено обикновеният орех,
но в Южна Европа, Източна Азия и Америка растат над 15 вида орехови дървета. На външен вид ядките на изключително популярния отвъд океана американски орех (пекан) приличат много на нашенските, само че са по-скоро гладки и продълговати, докато нашите орехи са грапави и по-кръгли. Освен външно, двата вида ядки си приличат и на вкус. Вкусът на орехите пекан обаче е малко по-мек и не толкова интензивен.
 
Ако са с черупките, орехите могат да издържат и месеци,
но когато са обелени и не се съхраняват правилно, бързо гранясват или мухлясват. Препоръчително е, да се държат на хладно място (например в хладилник) в плътно затворен съд – така издържат около месец. Малцина знаят, че орехите могат да се замразяват и така се запазват за цяла година.  

Ореховите ядки съдържат
мазнини, витамини A, C и D и танин, и са отличен източник на протеини и фибри. Имат широко приложение в кулинарията, но не само – използват се и също и в медицината и козметиката.

Pinterest
Коментари (0)



197 ДУШИ ОНЛАЙН
Diana Gorcheva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Запеканка „Юм-Кааш“
Mili Georgieva се регистрира в сайта.
Зорница Тодорова се регистрира в сайта.
Ася Вълчева коментира рецептата Бананови палачинки
Росица Иванова се регистрира в сайта.
Йонка Анастасова се регистрира в сайта.
Росица Минчева се регистрира в сайта.
Celyan Celyan се регистрира в сайта.
nellyan коментира рецептата Шведски гратен със сьомга
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта