У нас се среща единствено обикновеният орех,
но в Южна Европа, Източна Азия и Америка растат над 15 вида орехови дървета. На външен вид ядките на изключително популярния отвъд океана американски орех (пекан) приличат много на нашенските, само че са по-скоро гладки и продълговати, докато нашите орехи са грапави и по-кръгли. Освен външно, двата вида ядки си приличат и на вкус. Вкусът на орехите пекан обаче е малко по-мек и не толкова интензивен.
Ако са с черупките, орехите могат да издържат и месеци,
но когато са обелени и не се съхраняват правилно, бързо гранясват или мухлясват. Препоръчително е, да се държат на хладно място (например в хладилник) в плътно затворен съд – така издържат около месец. Малцина знаят, че орехите могат да се замразяват и така се запазват за цяла година.
Ореховите ядки съдържат
мазнини, витамини A, C и D и танин, и са отличен източник на протеини и фибри. Имат широко приложение в кулинарията, но не само – използват се и също и в медицината и козметиката.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...