Разкош край морето


0
65523

Сещате ли се за един плод, който с удоволствие хапваме на морето, а и не само там? В края на лятото си направете вечерна разходка по плажа с кофичка току-що набрани сладки и сочни смокини, за да се насладите истински на този древен плод.

За нея
Лесно можем да разпознаем смокинята, когато я видим. Това е дърво с гъсти клони и характерни листа, завършващи с 3 до 5 върха. Несъмнено много от вас са виждали смокиновите дървета, надничащи зад къщичките на Стария Созопол, или пък над китните малки улички на Китен. 
В България смокинята е разпространена по Южното Черноморие, както и в Югозападна България – районите около Петрич и Сандански. Въпреки че е доста непретенциозна и може да расте и върху бедни, каменисти почви, тя предпочита топлия мек климат, и то на места, където има достатъчно влажна почва. 

Знаете ли, че
смокинята е едно от първите отглеждани от човека растения. Най-ранните данни за това датират от 5000 г. пр.Хр. и се считат за първи доказателства за развитието на земеделие. Смокиновото дърво живее средно около 50 години, но има случаи, когато достига и до 300 години.

В кухнята
Смокините могат да се ядат сурови, сушени или сварени на сладко. Тъй като пресният плод не е издръжлив на транспортиране, сушените заемат значителна част от пазара на смокини. Те се сушат 3–4 дни на слънце, задължително обърнати с отвора на връхчето нагоре.
В топлите и влажни климатични зони смокините се ядат предимно пресни и сурови, без да се бели кората, а често пъти се консумират сервирани със сметана и захар. 
Независимо дали са обелени, или не, плодовете могат да се сварят и приготвят по различни начини, например в пайове, пудинги, кексове, хлебни произведения, или пък да се сервират със сладолед. Целите плодове могат да се консервират в захарен сироп или да се приготвят като сладко, мармалад или като тесто. Много вкусни са и захаросани. 

Хранително-енергийни факти
Малко ще е да кажем, че смокинята е изключително полезна – тя е всеизвестна със своите вкусови, хранителни и диетични качества.
В пресните плодове се съдържат до 25% захари, а в изсушените – до 75% лесно и напълно усвоими от човешкия организъм захари, поради което сушеният плод засища бързо. 
Тези летни плодове са източник и на витамини и минерали – калцият, магнезият и медта са в значителни количества, а по съдържанието си на калий, смокинята отстъпва първенството само на ядките.
Освен всичко друго смокиновите плодове са и ценна лечебна храна. Още в миналото тя е намирала широко приложение и в медицината. Тъй като съдържа висок процент желязо, се е използвала като средство срещу анемия. Сокът от неузрели смокини дразни човешката кожа, но успешно лекува брадавици, гъбички и бактерии. 
Смокиновият плод се използва също за понижаване на температурата, при сърцебиене, болки в гърдите, кашлица. Тъй като е много хранителен, спомага за укрепване на организма.

И още...
В средиземноморските страни от смокините с ниско качество се приготвя алкохол. Алкохолният екстракт от сушени смокини пък се използва за аромат към ликьори и тютюневи изделия. 
В Южна Франция смокиновите листа участват като субстанция за парфюм с горски аромат.

Pinterest
Коментари (0)



126 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта