Сезонът на чушките


0
65135

Пълнени чушки с ориз, с кайма, с боб, със сирене, чушки бюрек, чушки в доматен сос, лютеница, миш-маш... Едва ли си даваме сметка колко много присъстват те в българската кухня. Всеки, който е растнал на село, с топлина си спомня нанизите по прозорците, аромата на печени чушки в късната есен, апетитните туршии с месести червени чушки, които е затваряла баба, или кьопоолуто, в което мама е накълцвала зелени и червени чушки. Или големите салати с домати, белени чушки и лук... Добре, не е нужно да тъгуваме за чушките точно сега, когато ги има в изобилие. Нека им се порадваме на воля, а после... после ще му мислим!

Зеленчуци на преклонна възраст
Смята се, че чушките са най-старият зеленчук, защото техни семки, открити в Мексико, са на възраст 5000 години. Според някои учени произхождат от Перу, според други – от Централна Америка, а трети дори твърдят, че тяхната родина е Южна Азия. В Европа обаче подобно на много други продукти са пренесени от флотилията на Христофор Колумб и придобиват популярност през 16. век. Най-добре виреят в умерен климат. За няколко години биха могли да издържат и в тропически, но не понасят студа. Растат през цялата година, с изключение на януари. Най-добрите реколти в умерените ширини са от май до октомври.

Някога да сте чували, че...
Колкото са по-малки и тънки чушките, толкова вкусът им е по-силен. Колкото са по-месести, толкова са по-сладки. Значение за вкуса имат и цветовете – червените чушки са по-сладки, жълтите, белите и оранжевите – меки и сочни, а зелените – по-ароматни, но и по-горчиви. В много случаи зелените, както и лилавите, са с по-лютив и пикантен вкус. Лилавите чушки впрочем обикновено губят цвета си при готвене и стават зелени.

А колко са полезни...
Апетитният зеленчук е пълен с витамин С. Достатъчни са 200 г от него, за да се удовлетворят дневните нужди на възрастен човек от него. Витамин С и съдържащият се в чушките витамин А играят ролята на много мощни антиоксиданти, които ефективно неутрализират свободните радикали. А свободните радикали са основна причина за натрупване на холестерол в артериите, което провокира атеросклерозата и болести на сърцето, увреждане на нервните и мозъчните клетки, артрит и астма. Полезни са и за паметта. В сока им има голямо количество силиций, който се грижи за здравината на ноктите и косата. Важно е да се знае обаче, че целулозата в ципите на чушките дразни лигавицата. Затова при страдащи от остри или хронични стомашни, жлъчни или чернодробни заболявания е задължително чушките да се сервират обелени.

В кухнята
Чушките често се включват в диетични режими, защото имат малко калории (26 ккал в 100 г), нищожно количество мазнини, а в същото време съдържат много фибри и са богати на фруктоза. Консумират се сурови или приготвени по различни начини — на грил, на фурна, задушени, пълнени, панирани, тънко нарязани, като гарнитура към птици, риби, меса. Използват се за ароматизиране на сосове, бульони, гратени, омлети, пици и като основни съставки на прочутите френски ястия – рататуй и пиперад. Нарязани на кръгчета или на парченца, влизат в състава на салати — овчарска, селска, алжирска. Изсушените чушки могат да се използват цели или да бъдат стрити на прах, а тези от туршия и маринованите често се прибавят към сандвичи или салати. Екстракти от тях могат да бъдат прибавени към люти сосове.

Когато купувате чушки
Избирайте ги твърди, с гладка и блестяща кожа и да издържат на натиск. Дръжката им трябва да бъде зелена. Ако ги съхранявате в хладилник, ги сложете възможно най-ниско и ги увийте в хартия, която ще попие влагата. В оптимални условия чушките могат да бъдат съхранени до две седмици. Преди да ги използвате, измийте ги, нарежете ги по дължина и почистете вътрешната част със семките.

Сред най-големите производители и износители на чушки на първо място е Китай, на второ – Мексико, и след това са Турция, Испания, САЩ, Нигерия, Индонезия, Египет, Южна Корея, Италия и Франция.

Pinterest
Коментари (0)



135 ДУШИ ОНЛАЙН
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Торта „Павлова“
Gerii Karaboycheva коментира рецептата Лятна торта „Павлова“
Olga Harizanova коментира рецептата Крем карамел без шупли
Olga Harizanova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта