Днес ирландците, навсякъдe по света, празнуват Деня на Св. Патрик!
Св. Патрик е един от най-известните и почитани покровители на Ирландия. Легендите разказват, че светецът е разпространил християнството на острова и благодарение на него детелината се е превърнала в емблема на Ирландия. Св. Патрик използвал листенцата на детелината за да представи и да обясни на ирландците Светата Троица (Отец, Син и Светия Дух). Посвещавайки живота си на проповядването на християнската вяра, той е помогнал за създаването на много училища, църкви и манастири.
Днешният празник се отбелязва в деня на смъртта на Св. Патрик (17-ти март), първо като от религиозен (и предимно семеен) празник в началото, по-късно (официално от 1903 г.) той се превръща в национален празник на Ирландия, а днес вече се отбелязва навсякъде по-скоро като светски празник.
Любимият символ
По време на въстанията в Ирландия (през 1798 г.), носенето на листа от детелина и на зелено облекло превръща зеления цвят в символ на национална идентичност, какъвто е и до днес.
В Деня на Св. Патрик, целият свят е зелен!
Докъдето поглед стига – от косата, през дрехите, та чак до храната. И като говорим за храна, не става дума само за спанак или салати. Всякакви храни и напитки, които позволяват да бъдат оцветени, на днешния ден се сервират в зелено – гевреци, палачинки и прочутата зелена бира! Забавлението в зелено обаче не се изчерпва само с дрехите и храната – реки, паметници или дори цели области позеленяват в чест на Св. Патрик.
Празникът се отбелязва със зрелищни паради, чрез които най-добре може да се усети духа на този специален за всички ирландци ден. Любопитен фект е, че най-масовите тържества се провеждат извън границите на Ирландия, тъй като ирландските емигранти по цял свят отбелязват празника с наистина подобаваща тържественост.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...