St. Patrick’s Day



0
68456

Днес ирландците, навсякъдe по света, празнуват Деня на Св. Патрик!

Св. Патрик е един от най-известните и почитани покровители на Ирландия. Легендите разказват, че светецът е разпространил християнството на острова и благодарение на него детелината се е превърнала в емблема на Ирландия. Св. Патрик използвал листенцата на детелината за да представи и да обясни на ирландците Светата Троица (Отец, Син и Светия Дух). Посвещавайки живота си на проповядването на християнската вяра, той е помогнал за създаването на много училища, църкви и манастири.

Днешният празник се отбелязва в деня на смъртта на Св. Патрик (17-ти март), първо като от религиозен (и предимно семеен) празник в началото, по-късно (официално от 1903 г.) той се превръща в национален празник на Ирландия, а днес вече се отбелязва навсякъде по-скоро като светски празник.  

Любимият символ
По време на въстанията в Ирландия (през 1798 г.), носенето на листа от детелина и на зелено облекло превръща зеления цвят в символ на национална идентичност, какъвто е и до днес.
 
В Деня на Св. Патрик, целият свят е зелен!
Докъдето поглед стига – от косата, през дрехите, та чак до храната. И като говорим за храна, не става дума само за спанак или салати. Всякакви храни и напитки, които позволяват да бъдат оцветени, на днешния ден се сервират в зелено – гевреци, палачинки и прочутата зелена бира! Забавлението в зелено обаче не се изчерпва само с дрехите и храната – реки, паметници или дори цели области позеленяват в чест на Св. Патрик.

Празникът се отбелязва със зрелищни паради, чрез които най-добре може да се усети духа на този специален за всички ирландци ден. Любопитен фект е, че най-масовите тържества се провеждат извън границите на Ирландия, тъй като ирландските емигранти по цял свят отбелязват празника с наистина подобаваща тържественост.

Коментари (0)

Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
vaniii5 се регистрира в сайта.
Мария Големанова се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: