Печен джолан с хрупкава полента

Месото е с медена глазура, а полентата с вкус на пармезан и мащерка
Източник: Бон Апети
Дата: 16.03.2012
Печен джолан с хрупкава полента
 
Необходими продукти:
2 свински джолана (предни, без кожа)
100 мл червено вино
1 с. л. краве масло
1 с. л. олио
1 ч. л. пипер меланж
1/2 ч. л. чипотле
1 ч. л. морска сол

за хрупкавата коричка:
4 с. л. мед
1 с. л. соев сос
1 ч. л. дижонска горчица

за тестото:
300 г брашно
150 мл вода

за полентата:
100 г царевичен грис за качамак
300 мл прясно мляко
50 г сирене „Пармезан”
100 г царевично нишесте
2–3 стръка мащерка
1/3 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
Печен джолан с хрупкава полента

Джоланите се овкусяват с морска сол, пипер меланж и чипотле.


2
Печен джолан с хрупкава полента 2

Запържват се от всички страни в сгорещените масло и олио.


3
Печен джолан с хрупкава полента 3

Слагат се в керамичен съд върху няколко дървени клечки, за да не допират дъното, и се налива виното. От брашното и водата се замесва тесто и се оформя като фитил. Залепва се по ръба на съда и отгоре се слага капака. Пече се в загрята на 100 градуса фурна, за 8 часа.


4
Печен джолан с хрупкава полента 4

Медът се смесва със соевият сос и горчицата.


5
Печен джолан с хрупкава полента 5

Когато месото е готово се изважда в тава с решетка и се намазва с медената смес. Запича се в загрята на 180 градуса фурна, докато хване хрупкава коричка.


6
Печен джолан с хрупкава полента 6

Млякото за полентата се кипва и в него се сипва гриса. Бърка се, докато се сгъсти.


7
Печен джолан с хрупкава полента 7

Добавя се настъргания пармезан и билките, нарязани наситно. Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се и се разстила върху хартия за печене. Оставя се да се охлади. После се нарязва на големи квадрати.


8
Печен джолан с хрупкава полента 8

Овалват се в нишестето и се пържат на маслена баня, до златиста и хрупкава коричка.


9
Печен джолан с хрупкава полента 9

Полентата се слага в чиния и върху нея се поставя джолан. Сервира се веднага.


 


Съвет: От изрезките от полентата оформете кротони, които също можете да оваляте в нишесте и да ги изпържите. Те са подходящи за гарнирате супи и салати.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Получи се уникално вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: