Петифури със солен карамел и круши

Дата: 13.02.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
200 г какаови бисквити
100 г краве масло
за муса от круши:
800 г круши
200 г цедено кисело мляко
150 мл животинска сметана
1 пакетче желатин
160 г пудра захар
за соления карамелен мус:
150 г захар
50 г краве масло
200 мл животинска сметана
200 г цедено кисело мляко
1 пакетче желатин
1/2 ч. л. сол
за гарниране:
50 г черен шоколад
 

Начин на приготвяне:
1
Петифури със солен карамел и крушиБисквитите се натрошават и се смесват с разтопеното масло. В плитка тава се слага хартия за печене, поставя се квадратна форма без дъно, изсипва се бисквитената смес, притиска се леко и се пече в загрята на 180 градуса с вентилатор (заедно с формата) за около 15 минути. След това се охлажда.
2
Петифури със солен карамел и круши 2Крушите се обелват, почистват се от семките, режат се на малки кубчета и се сваряват във вода, докато омекнат много добре – 10 минути. След това се отцеждат и се охлаждат.
3
Петифури със солен карамел и круши 3Пюрират се със захарта, прибавя се цеденото кисело мляко и се разбърква.
4
Петифури със солен карамел и круши 4Животинската сметана се разбива, докато стане пухкава. Прибавя се към пюрето и внимателно се разбърква.
5
Петифури със солен карамел и круши 5Желатинът се накисва в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. След това се разтопява в микровълновата фурна, като не бива да се прегрява, защото няма да желира.
6
Петифури със солен карамел и круши 6Смесва се с пюрето от круши, като внимателно се разбърква. Мусът от круши се слага върху охладената основа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади.
7
Петифури със солен карамел и круши 7Захарта за карамеления мус се загрява без да се бърка, докато се карамелизира. Прибавя се солта. Оттегля се от огъня и се наливат 50 мл от сметаната.
8
Петифури със солен карамел и круши 8Връща се на огъня да кипне закратко, дръпва се и се слага маслото. Бърка се енергично и се охлажда.
9
Петифури със солен карамел и круши 9Желатинът се накисва в студена вода, докато набъбне. След това се загрява в микровълновата, за да стане течен. Останалата сметана се разбива на пяна.
10
Петифури със солен карамел и круши 10Цеденото мляко се смесва с леко охладения карамелов сос. Разбърква се, добавя се желатинът, а накрая и сметаната.
11
Петифури със солен карамел и круши 11Карамеленият мус се растила върху муса от круши, като се заравнява добре и се охлажда поне 4 часа.
12
Петифури със солен карамел и круши 12Когато е готов, десертът се освобождава от формата. Реже се на малки петифури с нож, потопен в гореща вода.
13
Петифури със солен карамел и круши 13Гарнира се с предварително разтопен черен шоколад.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

30.05.2014
Един различен десерт :)
5.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2014
Прекрасно се получи. Солта в карамела добавя много деликатна нотка. Направих я под формата на торта. Препоръчвам рецептата.
4.
Изпрати
лично съобщение

05.03.2014
Вместо круши я направих с ябълки. Стана прекрасно и определено е любим десерт. Сега я тествам с банани.
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2014
Много причтен десерт! Не е много сладък, а с много наситени аромати и вкусове.
2.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2014
Станаха страхотни. Ще използвам карамеления мус в шоколадова торта.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


264 ДУШИ ОНЛАЙН
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
Стела Костадинова се регистрира в сайта.
Doncho Donchev се регистрира в сайта.
Георги Георгиев се регистрира в сайта.
Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта