Пита за Богоявление

Празнична, топла, ароматна
Източник: Бон Апети
Дата: 06.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г брашно (+ за замесване)
1 1/2 ч. л. сода за хляб
2 яйца
250 мл прясно мляко
200 г краве сирене
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
1 ч. л. ябълков оцет
20 г краве масло (+ за намазване)


Начин на приготвяне:
1
Пита за Богоявление
Брашното се пресява.
2
Пита за Богоявление 2
Содата се смесва с оцета.
3
Пита за Богоявление 3
Яйцата се разбиват.
4
Пита за Богоявление 4
Към брашното се сипват прясното мляко, оцетът със содата, яйцата, солта, захарта и разтопеното масло.
5
Пита за Богоявление 5
Замесва се гладко, меко и еластично тесто.
6
Пита за Богоявление 6
Накрая се слага и натрошеното сирене. Ако има нужда се добавя още брашно или вода.
7
Пита за Богоявление 7
От тестото се отделя малка част.
8
Пита за Богоявление 8
Разточва се за основа.
9
Пита за Богоявление 9
С нея се покрива дъното на намазана с масло тава, като се разстила равномерно с ръце.
10
Пита за Богоявление 10
От останалото тесто се оформят 6 малки топки и една по-голяма, която се слага в центъра на тавата, а малките се подреждат около нея. Оставят се да починат 30 минути, покрити с кърпа.
11
Пита за Богоявление 11
Малките топки тесто се цепват на кръст с остър нож и се намазват с разтопено масло.
12
Пита за Богоявление 12
Питата се пече в загрята на 180 градуса фурна, до готовност – около 30 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

18.01.2015
Сготвих! Изключително вкусно и лесно, всичко е много добре балансирано. Забравих да я оставя да втаса, почине или както се казва, но се получи също хубаво. 6+
10.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2015
Направих питката за празника. След добавянето на сиренето (тип Дунавия)се наложи да добавя още 150гр. брашно. Пекох я около 45мин на 180С. Не обичам содени питки, но тази е вкусна и ми допадна хрупкавата коричка.
9.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2015
истинска обредна питка точно като за обичай и хрупкава подложка
8.
Изпрати
лично съобщение

06.01.2015
Много вкуска и лесна за приготвяне. Смесих бяло и ръжено брашно и добавих чубрица -прекрасно..
7.
Изпрати
лично съобщение

06.01.2015
Много ми хареса, че всичко се намира вече в хладилника/кухнята. Лесно се замесва и оформя. Сега чакам резултата
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: