Свинска плешка с кестени и тиква

Дата: 18.10.2016
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 кг обезкостена свинска плешка
700 г тиква „Цигулка” (сладки картофи)
500 г кестени
500 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
5 скилидки чесън
1 глава лук
3 стръка мащерка
1–2 с. л. царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус
 
Бон Апети препоръчва:
История Произходът на мащерката е от Южна Европа. Бил е познат още на египтяните. Римляните са разпръсквали мащерка в силозите със зърно, за да го предпазят от развала. Плиний споменава мащерката като лечебно растение, както по-късно и Хилдегард фон Бинген през Средновековието. Днес мащерка се отглежда предимно в Южна и Източна Европа, Северна Африка и САЩ. Ботаника Мащерката принадлежи към семейство Устноцветни. Сродна е с майорана, риган, босилек, мента, розмарин и градински чай. Мащерката расте като 20-40 см висок, силно разклонен храст с малки листенца, които са мъхнати отдолу. Той е много издръжлив и цъфти месеци наред с розови до лилави цветчета. Цъфтящото растение се използва като подправка в изсушено състояние. Има стотици видове мащерка, които понякога силно се различават по аромата си, най-популярни са лимоновата мащерка и цитрусовата портокалова мащерка. Дивата мащерка понякога се използва като заместител на мащерката, но всъщност е самостоятелен, алпийски вид и няма така изразен аромат. Вкус Вкусът на мащерката е силно пикантен, леко горчив и опушен, напомнящ на камфор и карамфил. Съдържанието на етерично масло зависи от произхода, климата, момента на събиране и вида на съхранение. Немската мащерка съдържа напр. около три и половина процента етерично масло, а френската - почти двойно повече. Основните компоненти са тимол и карвакрол. Мащерката в кухнята * за средиземноморски месни ястия, основно за агнешко, дивечово, заешко и птиче месо, задушено, пастети, терини и колбаси * за черен дроб и пастет от черен дроб * за по-мазни рибни ястия * за гъби * за картофени ястия * за поръсване върху средиземноморски хляб, често в комбинация с риган * за бобови и зеленчукови ястия, напр. за домати, патладжани, чушки, тиквички и кромид лук * за прясно козе сирене * за супи и сосове * за мариноване на краставички, маслини и за ароматизиране на оцет * като съставна част на Herbes de Provence и Букет гарни (букетче зелени подправки) * като съставна част на египетския микс от подправки Дукка, който се разбърква с малко зехтин и в който се топи бял хляб, подобно на захтар от печен сусам, смрадлика и мащерка * за латиноамерикански ястия, предимно с боб Изсушената мащерка има по-интензивен аромат, отколкото прясната. Опаковка: 10 г
Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Свинска плешка с кестени и тикваМесото се овкусява със сол и черен пипер. Запържва се много добре от всички страни, докато се карамелизира.
2
Свинска плешка с кестени и тиква 2Слагат се наситнените лук и чесън. Наливат се бульонът и виното, добавя се мащерката. Похлупва се и се готви на слаб огън за 2 часа и 30 минути.
3
Свинска плешка с кестени и тиква 3Кестените се цепват и се попарват в кипяща вода за няколко минути. Обелват се.
4
Свинска плешка с кестени и тиква 4Тиквата се почиства и се нарязва на кубчета.
5
Свинска плешка с кестени и тиква 5Кестените и тиквата се слагат в съда с месото. Похлупва се и се готви още 30 минути.
6
Свинска плешка с кестени и тиква 6Всички продукти се изваждат в чиния, а сосът се сгъстява с нишестето, разтворено в малко студена вода.
7
Свинска плешка с кестени и тиква 7Връщат се тиквата и кестените.
8
Свинска плешка с кестени и тиква 8Месото се разделя на порции.
9
Свинска плешка с кестени и тиква 9Ястието може да се сервира в плато или в индивидуални чинии.



Съвет:
Преди пърженето може да завържете месото с конец, за да запази целостта си.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
Кремена коментира рецептата „Вита“ торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта