Агнешки котлети с ориз Балдо и аспержи

Източник: Крина
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 04.04.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1/2 агнешки гръб (парче с 8 котлета)
1/2 връзка аспержи
3 с. л. дижонска горчица
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за ориза:
150 г ориз Балдо Krina
300 мл вода
3 глави лук шалот
2–3 бр. стъбла от аспержи
50 г краве масло
1 с. л. зехтин
1 ч. л. настъргана лимонова кора
3 с. л. бяло вино
1 ч. л. сол

за коричката:
30 г краве масло
5 с. л. смлян шамфъстък
3 с. л. галета „Панко“
1 щипка сол

за ментовото песто:
1/2 връзка мента
1 стрък пресен чесън
50 мл зехтин
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Сварете ориза Балдо Krina за 15 минути в подсолена вода. Свалете го от котлона и го оставете под капак още 5 минути.
2
Бланширайте аспержите за 2–3 минути в подсолена вода, извадете ги и веднага ги сложете в леденостудена вода.
3
Загрейте зехтина и маслото в тиган, сложете нарязаните на колелца стъбла от аспержи и гответе около минута. Добавете ситно нарязания шалот и гответе до омекване на лука. Овкусете с настърганата лимонова кора. Налейте виното.
4
Посолете агнешките котлети, подправете ги с черен пипер и ги запържете в сгорещения зехтин за 2–3 минути от всяка страна. Намажете ги с дижонска горчица.
5
Покрийте плътно месото със смес от шамфъстък, галетата и разтопеното масло.
6
Завийте костите с алуминиево фолио и печете котлетите 15–18 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. За средно недопечено вътрешната температура на месото трябва да достигне 55-60 градуса.
7
Извадете месото от фурната, покрийте тавата с алуминиево фолио и го оставете да почине за 5–6 минути.
8
Свареният ориз изсипете при лука и аспержите и разбъркайте добре.
9
В хаванче счукайте ментата и ситно нарязания чесън със зехтина и масло сол. Разрежете агнешкото на 4 парчета с по 2 котлета и сервирайте с ориза, аспержите и ментовото песто.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: