„Бъдник”

Известен френски коледен сладкиш
Източник: Бон Апети
Дата: 30.12.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
130 г орехи
30 г брашно
1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. канела
120 г захар
4 яйца
2 с. л. уиски
1 ванилия
60 г краве масло

за крема:
1 кг ябълки
200 мл прясно мляко
сокът от 1/2 лимон
2 с. л. нишесте
1 ванилия
100 г захар

за глазурата:
200 г млечен шоколад
50 г краве масло

за украсата:
100 г марципан


Начин на приготвяне:
1
„Бъдник”
Орехите се изпичат в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 10 минути и след това се охлаждат.
2
„Бъдник” 2
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с уискито и 60 г захар до побеляване. Сипва се и разтопеното масло и пак се разбърква.
3
„Бъдник” 3
В блендер се сипват орехите, 30 г от захарта, солта, брашното, ванилията и канелата. Смила се до получаването на фин прах.
4
„Бъдник” 4
Белтъците се разбиват с щипка сол и 30 г захар. Жълтъците се сипват към сухите съставки и се разбърква. Добавя се 1/3 от белтъците, разбърква се внимателно, слагат се и останалите и пак се разбърква.
5
„Бъдник” 5
Плитка тава за печене се намазва с масло и отгоре се слага хартия за печене, която се намазва с масло и се поръсва с брашно. Сместа се разстила върху хартията в тавата и се пече за 15 минути на 180 градуса с вентилатор.
6
„Бъдник” 6
Навива се руло, докато блатът е все още топъл. Оставя се да се охлади.
7
„Бъдник” 7
Ябълките се белят и се режат на кубчета. Заливат се със сока от лимон и се поръсват със захарта.
8
„Бъдник” 8
Готвят се на слаб огън до омекване. След това се пасират.
9
„Бъдник” 9
Нишестето се разтваря в млякото заедно с ванилията. Сипват се при ябълките и всичко се слага на котлона. Готви се, докато се сгъсти и след това се охлажда.
10
„Бъдник” 10
С охладения крем се маже рулото, завива се и се прибира в хладилник за 2 часа. Краят на рулото се отрязва и се залепва отстрани, за да се получи чвор.
11
„Бъдник” 11
Шоколадът се разтопява и се смесва с маслото. Оставая се леко да се охлади.
12
„Бъдник” 12
Правят се декоративни шарки като на дърво. Прибира се в хладилник за около 30 минути.
13
„Бъдник” 13
Марципанът се разточва и се боядисва в зелено със сладкарска боя. Изрязват се листа и с тях се декорира рулото.

Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

26.12.2016
Крем от ябълки,невероятно за баба ми, но факт. Стана много лек и вкусен крем,а с комбинацията на шоколад отгоре . . . Мммм
7.
Изпрати
лично съобщение

14.07.2014
Толкова ни хареса че го правих два пъти. Прекрасно е!
6.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2014
Прекрасно е рулото ,с лек и свеж вкус.Но може би ще пробвам следващия път и с друг крем ,със сметана и масло.
5.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2013
на мен ми излезе повечко крема от ябълки, общо взето използвах половината. Може би защото като го навивах доста от пюрето излезе отстрани... нещо не успях да се справя с навиването.
4.
Изпрати
лично съобщение

14.02.2014
Това е много оригинално! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Stef3 се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Чаудър с карфиол
Gocheva85 се регистрира в сайта.
cookinglady коментира рецептата Нудли с телешко и броколи
Iv Noncheva се регистрира в сайта.
Mariyana Petrova коментира рецептата Супа топчета със спанак
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: