Бананов кейк "Бостън"

Дата: 14.03.2007
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
450 г банани
1/2 ч. л. олио
100 мл сметана
200 г шоколад
2 пакетчета ванилия
3-4 капки есеция ром
2 с. л. натурално нишесте
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. сладкарска сметана
3 жълтъка
1 щипка сол
2 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
3/4 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
4 ч. ч. брашно
4 яйца
125 г масло
филирани бадеми за украса
 

Начин на приготвяне:
1
Бананов кейк Бананите се разбиват с почти цялото кисело мляко. Малка част от млякото се запазва и в него се "загасява" содата.
2
Бананов кейк Захарта и маслото се слагат в купа и се разбиват за 1 минута. Едно по едно се добавят яйцата, като разбиването продължава. Когато яйцата побелеят, се добавя "загасената" сода. Наливат се бананите и се разбива кратко.
3
Бананов кейк Пресятото два пъти брашно се разбърква с бакпулвера и солта и постепенно се изсипва в купата при бананите. Разбива се, докато стане хомогенна смес.
4
Бананов кейк 3/4 от готовото тесто се излива в покрита с хартия за печене тава с диаметър 22 см. Пече се 25-30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. След като се охлади, блатът се разрязва напречно на две.
5
Бананов кейк Останалото тесто се смесва с пресятото какао. Излива се в тава със същите размери и се пече на същата температура около 20 минути. Щом се изпече, какаовият блат се оставя да се охлади.
6
Бананов кейк Отделят се 2-3 с. л. от сметаната и в нея се разтваря нишестето. Останалата сметана се налива в малка тенджера и се кипва. Жълтъците се смесват с 2 с. л. захар, добавя се набъбналото нишесте и с бъркане се налива кипналата сметана.
7
Бананов кейк Сместа се пресипва в тенджера и се загрява, като се бърка, докато се уплътни (около 1 минута). Ароматизира се с есенция ром и ванилия, оттегля се от котлона и се разбърква с останалата захар.
8
Бананов кейк Шоколадът за ганаж се начупва и се разтопява в кипналата сметана. Добавя се олиото.
9
Бананов кейк Върху решетка се поставя метален пръстен от форма с отделящо се дъно. В пръстена се поставя едната половина на белия блат, сипва се половината от белия крем и се покрива с какаовата платка.
10
Бананов кейк Отгоре се разпределя останалият крем и се покрива с втората половина на белия блат. Блатът се покрива с шоколадовия ганаж. Кейкът се украсява с филирани бадеми и се оставя да престои няколко часа преди консумация.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elka Spiridonova коментира рецептата Крем супа
Elka Spiridonova коментира рецептата Ризото с праз
Меди публикува рецептата Солен царевичен кекс
Радост публикува рецептата Пилешки дробчета на фурна
Радост публикува рецептата Пилешка супа
Бон Апети коментира рецептата Пасти „Жербо“
Меди коментира рецептата Тирамису без яйца
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта