Безмесна лазаня от полента

Една много специална лазаня с кори от качамак
Източник: Бон Апети
Дата: 21.02.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за полентата:
300 г царевичен грис за качамак
800 мл вода
80 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за соса:
3 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
2 моркова
200 г зелени маслини без костилки
1 стрък розмарин
800 г домати консерва
2 щипки захар
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
50 г сирене "Грана Падано"
250 г триъгълничета топено сирене
250 г сирене „Моцарела”


Начин на приготвяне:
1
Безмесна лазаня от полента
Водата за полентата се кипва заедно със сол и черен пипер на вкус. Сипва се царевичният грис като непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато се получи гъста каша.
2
Безмесна лазаня от полента 2
Оттегля се от огъня, слага се маслото и се разбърква добре.
3
Безмесна лазаня от полента 3
Сместа се изсипва в голяма плитка тава с незалепващо покритие и се заравнява. Оставя се да се охлади добре.
4
Безмесна лазаня от полента 4
Чесънът за соса се наситнява, морковите се почистват и се режат на едри кубчета. Запържват се закратко в зехтина, прибавят се целите маслини, клонката розмарин и се сипват пюрираните домати.
5
Безмесна лазаня от полента 5
Подправя се със сол и черен пипер на вкус и със захарта. Оставя се на тих огън за около 20 минути, докато морковите омекнат.
6
Безмесна лазаня от полента 6
Моцарелата се накъсва, сиренето "Грана Падано" се настъргва на ситно ренде.
7
Безмесна лазаня от полента 7
Охладената полента се реже на две парчета, големи колкото тавата, в която ще се пече ястието.
8
Безмесна лазаня от полента 8
На дъното на тавата се слага единият блат полента, отгоре се излива половината от доматения сос. Разпределят се половината от моцарелата и от топените сирена.
9
Безмесна лазаня от полента 9
Отгоре се слага вторият блат полента, залива се с останалия доматен сос и се подреждат останалата моцарела и топени сирена.
10
Безмесна лазаня от полента 10
Поръсва се и със сиренето „Грана падано“.
11
Безмесна лазаня от полента 11
Пече се в загрята на 170 градуса с вентилатор фурна за 40 минути.
12
Безмесна лазаня от полента 12
Оставя се леко да се охлади и се нарязва. По желание се поднася със свежа зелена салата.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.06.2020
Стана много вкусна;)
1.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2016
Направих соса с лук, тиквичка,патладжан,зелените маслини и гъби.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: