Бишкотена торта с еспресо крем

Източник: Бон Апети
Дата: 05.03.2021
Бишкотена торта с еспресо крем
 
Необходими продукти:
за бишкотеното тесто:
175 г брашно
6 средно големи яйца
300 г захар
1 щипка сол

за крема:
4 жълтъка
150 г захар
100 мл силно, горещо еспресо
225 г краве масло
1 с. л. ликьор с кафе
50 г черен шоколад за гарниране
50 г филирани бадеми за гарниране
сокът от 1 голям портокал за сиропиране на блата



Начин на приготвяне:
1
Бишкотена торта с еспресо крем

Яйцата за блата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват на твърд сняг със солта и постепенно се прибавя захарта.


2
Бишкотена торта с еспресо крем 2

Жълтъците се разбъркват с 1 с. л. вода.


3
Бишкотена торта с еспресо крем 3

Част от белтъците се добавят към жълтъците, разбърква се внимателно, и сместа се пресипва в купата при останалите белтъци.


4
Бишкотена торта с еспресо крем 4

Брашното се прибавя постепенно, през сито, за да няма бучици, и се разбърква леко.


5
Бишкотена торта с еспресо крем 5

Готовото тесто се изсипва във формата за печене (26 см), покрита с хартия за печене, заглажда се и се пече за 35–40 минути на 180 градуса във вурна (160 с вентилатор).


6
Бишкотена торта с еспресо крем 6

Вади се и се оставя да се охлади. Изважда се от формата, хартията се отстранява и се оставя за 1 нощ.


7
Бишкотена торта с еспресо крем 7

Жълтъците се разбиват със захарта на водна баня, докато се получи крем. Постепенно се налива еспресото, при непрекъснато бъркане. Кремът се сваля от огъня и се оставя на стайна температура за 10 минути, като от време на време се разбърква.


8
Бишкотена торта с еспресо крем 8

Маслото (оставено на стайна температура), се разбива много хубаво на крем  с миксер. На малки порции към него се прибавя яйчения крем. Сипва се и ликьора. Ако кремът няма да се използва веднага за тортата, се оставя в хладилника.


9
Бишкотена торта с еспресо крем 9

Блатът се разрязва през средата на две половини. Основата се напръсква с половината от портокаловия сок и се намазва с малко повече от половината крем.


10
Бишкотена торта с еспресо крем 10

Слага се втората платка, напоена с останалия сок и хубаво се намазва с останалият крем – отгоре и отстрани.


11
Бишкотена торта с еспресо крем 11

Тортата се поръсва с настъргания шоколад, а по стените се полепват филирани бадеми. Оставя се да стегне за 2–3 часа в хладилник.


 




Съвет: Ако искате блатовете да са още по-сочни, сиропирайте ги със захарен сироп или сок от компот.


Подобни рецепти:
Коментари (25)
25.
Изпрати
лично съобщение

05.08.2014
Блата ми стана тънък,кремът се пресече и първоначално приличаше повече на сос :-), но в крайна сметка се получи много вкусна торта.Лека е и определено всички я харесаха.
24.
Изпрати
лично съобщение

12.07.2014
Много вкусна и ще присъства често на трапезата ни .
23.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
страхотна е!
22.
Изпрати
лично съобщение

21.02.2014
Уникалната торта, която е най-честият ни гост на празници. Много лека и въздушна и изключително вкусна!
21.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2014
Тортата я направих току що.Дали е вкусна ще разберем утре вечер в Арбанаси.Там ще я носим за празника.Но ако съдя по моя котарак-мъжа ми как още се облизва на крема значи е вкусна.Имам и снимки.Сложих крокан и шоколад,бадеми нямах.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: