Чана Саадж

Дата: 17.10.2017
ТИТЛА: Хоби готвач
Чана СааджЧана Саадж
 
Необходими продукти:
3/4 ч. ч. суров нахут
1 ч. л. масло
1/2 средно голяма глава лук
1 люта зелена чушка
4-5 скилидки чесън
2,5 см джинджифил
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. гарам масала (+ за гарниране)
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кориандър
2 големи домата (или 1 ч. ч. домати от консерва)
1 1/2 ч. ч. вода
3/4 ч. л. сол (по избор)
2-3 листа спанак (листа от цвекло или други)
1 ч. ч. кокосово мляко (мляко от кашу,
соево или бадемово мляко)
1 с. л. лимонов сок
пресен кориандър
кайенски пипер (лют червен пипер)
 

Начин на приготвяне:
1
Нахутът се накисва в топла вода поне за 4 часа. Отцежда се, измива се добре и се оставя настрана.
2
Сложете маслото в тенджерата да се загрее на средна температура, без да изгаря.
3
Нарежете лука на ситно. Обелете джинджифила и го настържете (или го смелете). Наситнете чесъна и лютата чушка (За целта аз използвам блендер). Добавете зеленчуковата смес към горещото масло. Сотирайте от 3 до 4 минути, като разбърквате често.
4
Прибавете сухите подправки (кимиона, гарам масалата, червения пипер и кориандъра) и разбъркайте. Сложете нарязаните на кубчета домати и гответе, докато сместа започне да бълбука. Намачкайте по-големите парчета за да не остават груби и да се смесят по-добре в соса.
5
Изсипете измития и отцеден нахут, солта и водата. Похлупете съда и гответе 25-30 минути.
6
Добавете спанака и млякото и по желание още малко вода и сол на вкус. Гответе още 10 минути на средна температура.
Добавете лимоновия сок и кайенски пипер на вкус, и разбъркайте.
7
Сервирайте, ястието, докато е още горещо, върху канапе от ориз или с индийски хляб „Роти“ или „Наан“.


Съвети:
Вместо суров нахут може да използвате и добре измит нахут от 1-1 1/2 консерва.

Рецептата за гарам масала може да видите в моя профил.

За тази рецепта аз използвам тенджера под налягане. Ако не разполагате с такава, ви съветвам да сварите нахута предварително или да използвате консервиран био нахут. Така ще спестите време при приготвяне на ястието.

Има два варианта за постигане на по-кремообразна текстура:
Сложете 3/4 ч. ч. кокосово мляко (или друго мляко по избор) и 3/4 ч. ч. вода (вместо 1 1/2 ч. ч. вода).
Може да добавите 200 г сладък картоф (или тиква сорт „Цигулка“), нарязан на кубчета.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Silviya Ivanova се регистрира в сайта.
Моника Димова се регистрира в сайта.
Бойка Ставрева се регистрира в сайта.
Виктория Генадиева-Димитрова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта