Чана Саадж

Дата: 17.10.2017
Източник: sailvegan
ТИТЛА: Хоби готвач
Чана СааджЧана Саадж
 
Необходими продукти:
3/4 ч. ч. суров нахут
1 ч. л. масло
1/2 средно голяма глава лук
1 люта зелена чушка
4-5 скилидки чесън
2,5 см джинджифил
1/2 ч. л. смлян кимион
1/2 ч. л. гарам масала (+ за гарниране)
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кориандър
2 големи домата (или 1 ч. ч. домати от консерва)
1 1/2 ч. ч. вода
3/4 ч. л. сол (по избор)
2-3 листа спанак (листа от цвекло или други)
1 ч. ч. кокосово мляко (мляко от кашу,
соево или бадемово мляко)
1 с. л. лимонов сок
пресен кориандър
кайенски пипер (лют червен пипер)
 

Начин на приготвяне:
1
Нахутът се накисва в топла вода поне за 4 часа. Отцежда се, измива се добре и се оставя настрана.
2
Сложете маслото в тенджерата да се загрее на средна температура, без да изгаря.
3
Нарежете лука на ситно. Обелете джинджифила и го настържете (или го смелете). Наситнете чесъна и лютата чушка (За целта аз използвам блендер). Добавете зеленчуковата смес към горещото масло. Сотирайте от 3 до 4 минути, като разбърквате често.
4
Прибавете сухите подправки (кимиона, гарам масалата, червения пипер и кориандъра) и разбъркайте. Сложете нарязаните на кубчета домати и гответе, докато сместа започне да бълбука. Намачкайте по-големите парчета за да не остават груби и да се смесят по-добре в соса.
5
Изсипете измития и отцеден нахут, солта и водата. Похлупете съда и гответе 25-30 минути.
6
Добавете спанака и млякото и по желание още малко вода и сол на вкус. Гответе още 10 минути на средна температура.
Добавете лимоновия сок и кайенски пипер на вкус, и разбъркайте.
7
Сервирайте, ястието, докато е още горещо, върху канапе от ориз или с индийски хляб „Роти“ или „Наан“.


Съвети:
Вместо суров нахут може да използвате и добре измит нахут от 1-1 1/2 консерва.

Рецептата за гарам масала може да видите в моя профил.

За тази рецепта аз използвам тенджера под налягане. Ако не разполагате с такава, ви съветвам да сварите нахута предварително или да използвате консервиран био нахут. Така ще спестите време при приготвяне на ястието.

Има два варианта за постигане на по-кремообразна текстура:
Сложете 3/4 ч. ч. кокосово мляко (или друго мляко по избор) и 3/4 ч. ч. вода (вместо 1 1/2 ч. ч. вода).
Може да добавите 200 г сладък картоф (или тиква сорт „Цигулка“), нарязан на кубчета.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


184 ДУШИ ОНЛАЙН
jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта