Ирландска яхния с бира

Богата, ароматна, апетитна
Източник: Бон Апети
Дата: 16.11.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,2 кг телешка плешка
180 г пушен бекон (на кубчета)
600 мл тъмна бира
60 мл зехтин
4 стръка стеблена целина
3 скилидки чесън
3 моркова
2 глави лук
4 стръка мащерка
2 дафинови листа
4 с. л. доматен концентрат
4 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
1,2 кг картофи
350 г кейл (листно зеле)
120 г краве масло
250 мл прясно мляко
2 стръка пресен лук
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Ирландска яхния с бира
Лукът, морковите и целината се обелват и се режат на едри кубчета, а чесънът се наситнява.
2
Ирландска яхния с бира 2
Месото се нарязва на едри кубчета. Овкусява се със сол и черен пипер, поръсва се с брашното и се пържи на няколко пъти в загрят зехтин, докато стане със златистокафяв цвят.
3
Ирландска яхния с бира 3
Изважда се и в същия съд се запържват нарязаните зеленчуци и беконът.
4
Ирландска яхния с бира 4
Щом станат златисти, се прибавят доматеният концентрат, дафиновите листа, мащерката и бирата.
5
Ирландска яхния с бира 5
Месото се връща в съда. Овкусява се със сол и черен пипер. Яхнията се готви под капак около 2 часа, докато месото омекне.
6
Ирландска яхния с бира 6
Картофите се обелват, нарязват се и се сваряват в подсолена вода.
7
Ирландска яхния с бира 7
Кейлът се бланшира в подсолена вода, след това се шокира в леденостудена. Отцежда се добре, почиства се от стеблата и се накълцва.
8
Ирландска яхния с бира 8
Пресният лук се наситнява.
9
Ирландска яхния с бира 9
Горещите картофи се пюрират и се заливат със затоплените прясно мляко и масло. Овкусява се със сол и черен пипер.
10
Ирландска яхния с бира 10
Прибавят се пресният лук и кейлът и се разбърква.
11
Ирландска яхния с бира 11
Яхнията се сервира с пюрето.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

03.09.2018
Много вкусна стана! Благодаря за рецептата, пак ще я сготвя :)
2.
Изпрати
лично съобщение

12.11.2017
Не спирам да се питам, как от добре познати и често употребявани продукти се получават различни ястия. Но вече открих отговора. Тайната доста често се крие в една единствена добавка, която променя хармонията и звученето вече е в друга тоналност. Тук това е бирата. Любител съм на тъмната бира не само като питие, но и като хранителен компонент. Ами, наздраве! )))
1.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2017
Мнооого добро! Супер е! Страхотен аромат при готвенето и палитра от вкусове при консумацията! Браво!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


122 ДУШИ ОНЛАЙН
Ivaylo Yordanov Zemenski се регистрира в сайта.
Daniela Guneva коментира рецептата Печена свинска плешка
Ясен Симов се регистрира в сайта.
Anna Stamatova коментира новина Как се готви киноа?
Anna Stamatova се регистрира в сайта.
Лилия Талева коментира рецептата Печен боб със суджук
Mimkaa Georgieva се регистрира в сайта.
diddoni се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: