Дърпана баница

Източник: Кристина
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 07.05.2014
Дърпана баница
 
Необходими продукти:
за тестото:
800-900 г брашно
400 мл топла вода
2 с. л. олио + за намазване
2-3 с. л. оцет
1 ч. л. сол

за плънката:
5 жълтъка
6 белтъка
250-300 г кисело мляко
800-900 г сирене
1/2 ч. л. сода бикарбонат

за намазване:
1 жълтък
2 с. л. зехтин



Начин на приготвяне:
1
Дърпана баница
Брашното се пресява, добавя се солта, водата, оцета и олиото и се замесва тесто. Готово е, когато спре да лепне.
2
Дърпана баница 2
Полученото тесто се разделя на 8 или 10 приблизително еднакви по големина топки. Всяка от тях се разточва до дебелина около 0,5 см. Подреждат се в тава или табла, чието дъно е предварително намазнено и се намазват обилно с олио и отгоре. Покриват се с алуминиево фолио и се изчаква около 20-30 минути, за да добие тестото исканата и необходима за "дърпане" еластичност.
3
Дърпана баница 3
Докато тестото си почива се приготвя плънката. Единият жълтък от яйцата се оставя за намазване на баницата, като се добавя и 1 с. л. олио (или зехтин). Яйцата се разбиват добре, в киселото мляко се добавя содата и след като шупне, се смесва с разбитите яйца.
4
Дърпана баница 4
Краищата на тестото внимателно се разтеглят, докато се получи почти прозрачна кора. За да е по-фина баницата, краищата се отстраняват, защото остават по-дебели. Така получената кора се поръсва с малко олио, натрошено сирене и яйчена смес.
5
Дърпана баница 5
Навиването става чрез повдигане на покривката.
6
Дърпана баница 6
Полученото руло се поставя в предварително намазнена тава. Диаметърът на моята тава за тази доза е около 40 см.
7
Дърпана баница 7
Баницата се намазва с предварително разбития жълтък и 2 с. л. зехтин (или олио).
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
идеална
4.
Изпрати
лично съобщение

17.11.2015
моята дърпана баница
3.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2014
Браво за рецептата! Ще следя и за други приятни изненади ако качите.
2.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2014
Страхотна баница! Трудно като за първи път, но си заслужава.
1.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Посочените продукти са за по-голямо количество баница. Тавата по рецептата е с диаметър около 40 см.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: