Дърпана баница

Източник: Кристина
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 07.05.2014
Дърпана баница
 
Необходими продукти:
за тестото:
800-900 г брашно
400 мл топла вода
2 с. л. олио + за намазване
2-3 с. л. оцет
1 ч. л. сол

за плънката:
5 жълтъка
6 белтъка
250-300 г кисело мляко
800-900 г сирене
1/2 ч. л. сода бикарбонат

за намазване:
1 жълтък
2 с. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
Дърпана баница
Брашното се пресява, добавя се солта, водата, оцета и олиото и се замесва тесто. Готово е, когато спре да лепне.
2
Дърпана баница 2
Полученото тесто се разделя на 8 или 10 приблизително еднакви по големина топки. Всяка от тях се разточва до дебелина около 0,5 см. Подреждат се в тава или табла, чието дъно е предварително намазнено и се намазват обилно с олио и отгоре. Покриват се с алуминиево фолио и се изчаква около 20-30 минути, за да добие тестото исканата и необходима за "дърпане" еластичност.
3
Дърпана баница 3
Докато тестото си почива се приготвя плънката. Единият жълтък от яйцата се оставя за намазване на баницата, като се добавя и 1 с. л. олио (или зехтин). Яйцата се разбиват добре, в киселото мляко се добавя содата и след като шупне, се смесва с разбитите яйца.
4
Дърпана баница 4
Краищата на тестото внимателно се разтеглят, докато се получи почти прозрачна кора. За да е по-фина баницата, краищата се отстраняват, защото остават по-дебели. Така получената кора се поръсва с малко олио, натрошено сирене и яйчена смес.
5
Дърпана баница 5
Навиването става чрез повдигане на покривката.
6
Дърпана баница 6
Полученото руло се поставя в предварително намазнена тава. Диаметърът на моята тава за тази доза е около 40 см.
7
Дърпана баница 7
Баницата се намазва с предварително разбития жълтък и 2 с. л. зехтин (или олио).
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
идеална
4.
Изпрати
лично съобщение

17.11.2015
моята дърпана баница
3.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2014
Браво за рецептата! Ще следя и за други приятни изненади ако качите.
2.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2014
Страхотна баница! Трудно като за първи път, но си заслужава.
1.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Посочените продукти са за по-голямо количество баница. Тавата по рецептата е с диаметър около 40 см.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
Бон Апети коментира рецептата Телешко на тиган
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: