Дърпана баница

Дата: 07.05.2014
Източник: Кристина
ТИТЛА: Експериментатор
Дърпана баница
 
Необходими продукти:
за тестото:
800-900 г брашно
400 мл топла вода
2 с. л. олио + за намазване
2-3 с. л. оцет
1 ч. л. сол
за плънката:
5 жълтъка
6 белтъка
250-300 г кисело мляко
800-900 г сирене
1/2 ч. л. сода бикарбонат
за намазване:
1 жълтък
2 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:
1
Дърпана баницаБрашното се пресява, добавя се солта, водата, оцета и олиото и се замесва тесто. Готово е, когато спре да лепне.
2
Дърпана баница 2Полученото тесто се разделя на 8 или 10 приблизително еднакви по големина топки. Всяка от тях се разточва до дебелина около 0,5 см. Подреждат се в тава или табла, чието дъно е предварително намазнено и се намазват обилно с олио и отгоре. Покриват се с алуминиево фолио и се изчаква около 20-30 минути, за да добие тестото исканата и необходима за "дърпане" еластичност.
3
Дърпана баница 3Докато тестото си почива се приготвя плънката. Единият жълтък от яйцата се оставя за намазване на баницата, като се добавя и 1 с. л. олио (или зехтин). Яйцата се разбиват добре, в киселото мляко се добавя содата и след като шупне, се смесва с разбитите яйца.
4
Дърпана баница 4Краищата на тестото внимателно се разтеглят, докато се получи почти прозрачна кора. За да е по-фина баницата, краищата се отстраняват, защото остават по-дебели. Така получената кора се поръсва с малко олио, натрошено сирене и яйчена смес.
5
Дърпана баница 5Навиването става чрез повдигане на покривката.
6
Дърпана баница 6Полученото руло се поставя в предварително намазнена тава. Диаметърът на моята тава за тази доза е около 40 см.
7
Дърпана баница 7Баницата се намазва с предварително разбития жълтък и 2 с. л. зехтин (или олио).
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
идеална
4.
Изпрати
лично съобщение

17.11.2015
моята дърпана баница
3.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2014
Браво за рецептата! Ще следя и за други приятни изненади ако качите.
2.
Изпрати
лично съобщение

05.09.2014
Страхотна баница! Трудно като за първи път, но си заслужава.
1.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Посочените продукти са за по-голямо количество баница. Тавата по рецептата е с диаметър около 40 см.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nathalie Marcenkova коментира рецептата Свински кебап
Георгиев се регистрира в сайта.
моника се регистрира в сайта.
jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта