Добруджански гювеч

Източник: Бон Апети
Дата: 08.09.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче мая
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
2-3 с. л. прясно мляко
по 1 щипка захар и сол
2 домата
1 патладжан
1 тиквичка
1 глава лук
1 морков
1 картоф
1/2 царевица
8 стръка магданоз
1 ч. ч. червен фасул
1 ч. ч. зелен фасул
1 к. ч. олио
1 с. л. лютеница
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Добруджански гювеч
Брашното се изсипва в тава, добавят се прясно и кисело мляко, мая, яйце, захар и сол и като се налива малко хладка вода, се замесва тесто. Оставя се да втаса, след което се разделя на две еднакви по големина топки.
2
Добруджански гювеч 2
Едната топка (втората се запазва за "Добруджанско кобете") се разделя на две по-малки и се разточва. Глинено гювече се обръща с дъното нагоре и се "облича" с едната кора, като се притиска, така че тестото да полепне добре по формата на гювечето. Краищата на тестото се изрязват.
3
Добруджански гювеч 3
По същия начин се "облича" капакът на гювечето. Изрязаните краища се разточват и от тях се изплита "плитка". Получените форми се поставят в загрята до температура 250 градуса фурна, докато се зачервят.
4
Добруджански гювеч 4
Зеленчуците за плънката се нарязват на малки кубчета. Сгорещява се олио и в него за кратко се запържва лукът. След това постепенно се добавят нарязаните зеленчуци (без доматите) и зърната на царевицата.
5
Добруджански гювеч 5
Налива се малко вода и плънката се задушава до пълната готовност на зеленчуците. Към края се добавят доматите и лютеницата, поръсва се с червен пипер, чубрица, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус.
6
Добруджански гювеч 6
В готовата тестена форма се слага плънката, отгоре се поставя "плитката", похлупва се с тестения капак и се поднася на трапезата.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


129 ДУШИ ОНЛАЙН
v.nikovva се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Студена зелена супа
Бон Апети коментира рецептата Ягодов оцет
Бон Апети коментира рецептата Ягодов трайфъл
Бон Апети коментира рецептата Телешко на тиган
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: