Домашен ябълков сладкиш "Фантазия"

Начинът на поднасяне превръща домашния сладкиш в неустоим десерт - авторска рецепта на Пеньо Иванов
Източник: Бон Апети
Дата: 19.01.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г брашно
20-30 мл лимонов сок
2 яйца
1 1/2 ябълки
1 ч. л. бакпулвер
1 ябълка за пюре
1/2 ябълка за чипс
1 ч. ч. замразен ябълков сок
сметанов сладолед
пудра захар за поръсване
канела за поръсване
200 г вода
100 г захар
4-5 зърна карамфил
2-3 счукани зърна черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Домашен ябълков сладкиш
Водата се налива в тенджера, сипва се захарта, добавят се зърната карамфил и счуканият черен пипер. Сиропът се кипва и ври, докато се сгъсти.
2
Домашен ябълков сладкиш
Ябълката за чипс се нарязва на тънки полумесеци. Парчетата се потапят едно по едно в готовия сироп. Останалият сироп се прецежда.
3
Домашен ябълков сладкиш
Тава се покрива с хартия за печене и върху нея се нареждат ябълковите резени. Сушат се около 60-80 минути в предварително загрята на 70 градуса фурна.
4
Домашен ябълков сладкиш
Брашното се сипва в купа, добавят се бакпулверът и яйцата, налива се лимоновият сок.
5
Домашен ябълков сладкиш
Ябълките за кекса се почистват, настъргват се и се добавят към останалите продукти. Сместа се разбива за кратко с миксер.
6
Домашен ябълков сладкиш
Тестото се разпределя в намазнена и набрашнена форма. Пече се 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
7
Домашен ябълков сладкиш
Изпеченият и охладен кекс се сиропира обилно с прецедения сироп.
8
Домашен ябълков сладкиш
Сиропираният кекс се обръща, изважда се от формата и се разрязва първо напречно, а след това - на квадратни парчета.
9
Домашен ябълков сладкиш
Ябълката за пюрето се изпича в силно загрята фурна и се обелва.
10
Домашен ябълков сладкиш
В чиния едно върху друго се поставят 3 парчета кекс, като между тях се слага пюре от ябълка. Най-отгоре се поставят пюре, топка сладолед, малко замразен ябълков сок и няколко парчета ябълков чипс. Поръсва се с пудра захар и канела и се поднася.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: