Доматени кюфтета

Интересна идея за лятото
Източник: Бон Апети
Дата: 01.08.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
6–8 домата (800 г)
2 тиквички
1 глава лук
1 яйце
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка мента
150 г брашно
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене

за соса:
400 г кисело мляко
30 мл студено пресован зехтин
1/2 връзка копър
1 скилидка чесън
1 щипка кимион
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Доматени кюфтета
Доматите се потапят в кипяща вода за няколко секунди. След това се шокират в леденостудена вода и се обелват.
2
Доматени кюфтета 2
Нарязват се на кубчета.
3
Доматени кюфтета 3
Тиквичките се настъргват. Посоляват се и се оставят за 20 минути, да излезе водата им. Отцеждат се и се изстискват много добре.
4
Доматени кюфтета 4
Магданозът и ментата се наситняват.
5
Доматени кюфтета 5
Лукът се настъргва и се разбърква с доматите, пресните билки, тиквичките и яйцето. Овкусява се със сол и черен пипер.
6
Доматени кюфтета 6
Малко по малко се добавя брашното и се разбърква до хомогенизиране.
7
Доматени кюфтета 7
С лъжица се гребва от сместа и се пуска в загрятото олио. По този начин се оформят всички кюфтенца и се пържат на маслена баня до златисто.
8
Доматени кюфтета 8
Чесънът за соса се стрива на паста с малко сол и се разбърква с наситнения копър, киселото мляко, сока от лимон и зехтина. Сосът се овкусява със сол и кимиона.
9
Доматени кюфтета 9
Кюфтетата се поднасят с млечния сос.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2019
Надя, Кремена, кюфтенцата може да се изпекат и във фурна на висока температура (190-200 градуса), поръсени с малко мазнина - в тава, върху намазнена хартия за печене.
2.
Изпрати
лично съобщение

17.07.2018
И аз това се чудя, но вкуса им ще е много различен. Иначе ако сместа е много рядка освен малко брашно да си добавим...
1.
Изпрати
лично съобщение

16.07.2018
Здравейте, могат ли да се и пекат във фурна.?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: