Еклерова торта

Въздушно тесто, напълнено с ванилов крем и обгърнато от крем брюле с аромат на теменужки. Отгоре паяжина от карамел за повече ефирност
Източник: Бон Апети
Дата: 27.07.2012
Еклерова торта
 
Необходими продукти:
за профитеролите:
120 г брашно
4 яйца
125 мл прясно мляко
100 г краве масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
кората от 1 лимон
125 мл вода

за ваниловия крем за профитеролите:
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
6 с. л. захар
4 с. л. царевично нишесте
2 ванилии
1/3 ч. л. сол

за блата:
140 г брашно
120 г пудра захар
6 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
кората от 1 лимон

за крема брюле:
12 жълтъка
1 л животинска сметана
300 мл сладкарска сметана
180 г захар
100 г бонбони теменужки или виолетки
1/2 пакетче желатин

за завършване на тортата:
100 г бяла захар
150 мл сладкарска сметана



Начин на приготвяне:
1
Еклерова торта

В тенджера се кипва млякото за профитеролите, заедно с водата и настърганата лимонова кора.  Добавят се захарта, после маслото и накрая солта.  

 


2
Еклерова торта 2

Добавя се брашното, като се бърка енергично, с дървена лъжица, за да не се получат бучки. Когато тестото стане на топка, която се отделя от стените на съда. Сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади.

 


3
Еклерова торта 3

Прибавят се яйцата, едно по едно, като се бърка непрекъснато, докато се получи гладко парено тесто.

 


4
Еклерова торта 4

Тестото се прехвърля в пош. В две тави, покрити с пергаментова хартия, се оформят профитероли (както се оформят целувки). Връхчетата се притискат с мокър пръст, защото бързо прегарят при печене.

 


5
Еклерова торта 5

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 18–20 минути. Фурната не трябва да се отваря, защото еклерите ще спаднат.

 


6
Еклерова торта 6

В касерола се сипва захарта за ваниловия крем. Налива се млякото, като малка част от него се заделя и в него се разтваря нишестето. Кипва се, прибавя се разтвореното нишесте и се вари докато се  сгъсти, като се бърка постоянно.

 


7
Еклерова торта 7

Жълтъците се разбиват и се наливат при непрекъснато бъркане. Ароматизира се с ванилията, слага се солта и съдът се сваля от огъня. Кремът се прехвърля в чиста купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. После се разбива с миксер.

 


8
Еклерова торта 8

Брашното за блата се смесва с ванилията и бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта с миксер, докато удвоят обема си. Постепенно се добавя брашното, като се разбърква с лъжица, докато яйчената смес го поеме изцяло. Прибавя се настърганата лимонова кора.

 


9
Еклерова торта 9

Тестото се изсипва във форма за кейк (с диаметър 26 см), покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 190 градуса фурна за 20–30 минути.
 

10
Еклерова торта 10

Готовият блат се охлажда и разрязва надве.

 


11
Еклерова торта 11

Жълтъците за крема брюле се разбиват със захарта. Налива се животинската сметана и съдът се слага на котлона на водна баня.

 


12
Еклерова торта 12

Бонбоните се натрошават и се слагат в сместа. Бърка се докато се сгъсти. Времето за престой на огъня е продължително, тъй като сместа е голямо количество. Трябва да се получи крем с консистенция на пудинг.

 

 


13
Еклерова торта 13

После се прецежда.

 


14
Еклерова торта 14

Оставя се леко да се охлади и се смесва с разбитата на сняг сладкарска сметана. Желатинът се слага в 3–4 с. л. студена вода, да набъбне. После се разтваря на водна баня и се прибавя на тънка струйка при постоянно към яйчената смес.

 


15
Еклерова торта 15

Охладените прифитероли се напълват с ваниловия крем, с помощта на пош. Заделят се няколко за украса на тортата.

 


16
Еклерова торта 16

Във форма за кейк се слага единият блат и отгоре се налива малко от крема брюле.

 


17
Еклерова торта 17

Отгоре се подреждат профитероли – един до друг. Заливат се с крем така, че да ги покрие.

 


18
Еклерова торта 18

Слага се другият блат и се залива с останалият крем брюле. Тортата се оставя да се охлади и да стегне желатина.

 


19
Еклерова торта 19

После формата се отстранява и стените на тортата се заглаждат с разбитата сладкарска сметана.

 


20
Еклерова торта 20

Захарта за карамела се загрява в касерола, докато се получи карамел с кехлибарен цвят. Оставя се леко да стегне и заделените профитероли се потапят в карамела, само в горната си част. С пръсти се издърпват нишки от карамела за украса.

 


21
Еклерова торта 21

Тортата се украсява със заделените профитероли и с карамелените нишки и се оставя да стегне в хладилник.


Подобни рецепти:
Коментари (23)
23.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2017
Севдалина, получават се около 20-30 броя.
22.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2017
колко броя излизат еклерите?
21.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2017
Много беше вкусна
20.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
Торта Ежко Бежко. Еклерова с домашен крем, малка импровизация
19.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2015
Вкусотия!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: