Еклерова торта

Дата: 27.07.2012
Източник: Бон Апети
Еклерова торта
 
Необходими продукти:
за профитеролите:
120 г брашно
4 яйца
125 мл прясно мляко
100 г краве масло
1 с. л. захар
1 щипка сол
кората от 1 лимон
125 мл вода
за ваниловия крем за профитеролите:
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
6 с. л. захар
4 с. л. царевично нишесте
2 ванилии
1/3 ч. л. сол
за блата:
140 г брашно
120 г пудра захар
6 яйца
1 ванилия
1 бакпулвер
кората от 1 лимон
за крема брюле:
12 жълтъка
1 л животинска сметана
300 мл сладкарска сметана
180 г захар
100 г бонбони теменужки или виолетки
1/2 пакетче желатин
за завършване на тортата:
100 г бяла захар
150 мл сладкарска сметана
 

Начин на приготвяне:
1
Еклерова торта
В тенджера се кипва млякото за профитеролите, заедно с водата и настърганата лимонова кора.  Добавят се захарта, после маслото и накрая солта.  

 


2
Еклерова торта 2
Добавя се брашното, като се бърка енергично, с дървена лъжица, за да не се получат бучки. Когато тестото стане на топка, която се отделя от стените на съда. Сваля се от огъня и се оставя леко да се охлади.

 


3
Еклерова торта 3
Прибавят се яйцата, едно по едно, като се бърка непрекъснато, докато се получи гладко парено тесто.

 


4
Еклерова торта 4
Тестото се прехвърля в пош. В две тави, покрити с пергаментова хартия, се оформят профитероли (както се оформят целувки). Връхчетата се притискат с мокър пръст, защото бързо прегарят при печене.

 


5
Еклерова торта 5
Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 18–20 минути. Фурната не трябва да се отваря, защото еклерите ще спаднат.

 


6
Еклерова торта 6
В касерола се сипва захарта за ваниловия крем. Налива се млякото, като малка част от него се заделя и в него се разтваря нишестето. Кипва се, прибавя се разтвореното нишесте и се вари докато се  сгъсти, като се бърка постоянно.

 


7
Еклерова торта 7
Жълтъците се разбиват и се наливат при непрекъснато бъркане. Ароматизира се с ванилията, слага се солта и съдът се сваля от огъня. Кремът се прехвърля в чиста купа, покрива се с фолио и се оставя да се охлади. После се разбива с миксер.

 


8
Еклерова торта 8
Брашното за блата се смесва с ванилията и бакпулвера. Яйцата се разбиват със захарта с миксер, докато удвоят обема си. Постепенно се добавя брашното, като се разбърква с лъжица, докато яйчената смес го поеме изцяло. Прибавя се настърганата лимонова кора.

 


9
Еклерова торта 9
Тестото се изсипва във форма за кейк (с диаметър 26 см), покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 190 градуса фурна за 20–30 минути.
 

10
Еклерова торта 10
Готовият блат се охлажда и разрязва надве.

 


11
Еклерова торта 11
Жълтъците за крема брюле се разбиват със захарта. Налива се животинската сметана и съдът се слага на котлона на водна баня.

 


12
Еклерова торта 12
Бонбоните се натрошават и се слагат в сместа. Бърка се докато се сгъсти. Времето за престой на огъня е продължително, тъй като сместа е голямо количество. Трябва да се получи крем с консистенция на пудинг.

 

 


13
Еклерова торта 13
После се прецежда.

 


14
Еклерова торта 14
Оставя се леко да се охлади и се смесва с разбитата на сняг сладкарска сметана. Желатинът се слага в 3–4 с. л. студена вода, да набъбне. После се разтваря на водна баня и се прибавя на тънка струйка при постоянно към яйчената смес.

 


15
Еклерова торта 15
Охладените прифитероли се напълват с ваниловия крем, с помощта на пош. Заделят се няколко за украса на тортата.

 


16
Еклерова торта 16
Във форма за кейк се слага единият блат и отгоре се налива малко от крема брюле.

 


17
Еклерова торта 17
Отгоре се подреждат профитероли – един до друг. Заливат се с крем така, че да ги покрие.

 


18
Еклерова торта 18
Слага се другият блат и се залива с останалият крем брюле. Тортата се оставя да се охлади и да стегне желатина.

 


19
Еклерова торта 19
После формата се отстранява и стените на тортата се заглаждат с разбитата сладкарска сметана.

 


20
Еклерова торта 20
Захарта за карамела се загрява в касерола, докато се получи карамел с кехлибарен цвят. Оставя се леко да стегне и заделените профитероли се потапят в карамела, само в горната си част. С пръсти се издърпват нишки от карамела за украса.

 


21
Еклерова торта 21
Тортата се украсява със заделените профитероли и с карамелените нишки и се оставя да стегне в хладилник.


Подобни рецепти:
Коментари (21)
21.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2017
Много беше вкусна
20.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
Торта Ежко Бежко. Еклерова с домашен крем, малка импровизация
19.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2015
Вкусотия!
18.
Изпрати
лично съобщение

02.07.2015
Мириам, ние използвахме форма за кейк с диаметър 26 см (вж. стъпка 9).
17.
Изпрати
лично съобщение

28.06.2015
Колко см трябва да е формата за кейк?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


119 ДУШИ ОНЛАЙН
Lora Manova-Dzhekova публикува рецептата Чийзкейк с ягоди
Полина публикува рецептата Мързелива торта
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
Дарко публикува рецептата Домашна паста
Zornica Atanasova коментира рецептата Супа с нахут и чоризо
Silva Semova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта