Екмек

Чуден хляб със зехтин и сусам
Източник: Бон Апети
Дата: 13.10.2011
Екмек
 
Необходими продукти:
500 г брашно
200 мл прясно мляко
1 яйце
1 пакетче суха мая
4 с. л. зехтин
1 щипка захар
1 щипка сол
сусам за поръсване
зехтин за намазване



Начин на приготвяне:
1
Екмек

Брашното и солта се пресяват в купа.


2
Екмек 2

Маята се разтваря в затопленото мляко и към нея се добавят захарта и 2 с. л. от зехтина. Оставя се за 10–12 минути да шупне.


3
Екмек 3

В брашното се прави кладенче и се изсипва сместа с млякото. Замесва се меко и еластично тесто. Оставя се в намазана със зехтин купа, покрито с фолио, да втаса на топло, докато удвои обема си.


4
Екмек 4

След това се се премесва с останалия зехтин и се разделя на 4 топки.


5
Екмек 5

Оформят се дълги фитили, разделят се на две, леко се разточват така че да стане дълъг плосък хляб, слагат се в 2 тави върху хартия за печене, покриват се с фолио за свежо съхранение и отново се оставят да втасат.


6
Екмек 6

Накрая се намазват с разбитото яйце и се поръсват със сусам. Хлябът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто за 15 минути. Когато се извадят, се мажат със зехтин и се поднасят.


 


Съвети:

За да спестите време, може да сложите тестото да втасва във фурна на 60 градуса.

Ако тестото не е достатъчно меко, може да добавите още топло мляко – около 50 мл .

Формата на хлебчетата също зависи от вас, може да ги направите по-широки, по-тесни, по-къси или по-дълги.



Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

19.05.2014
Много сполучлива рецепта за ценители!
5.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
Много хубави хлебчета.
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
За да се надигне леко, трябва добре да втаса. Но идеята тук е да има хрупкава кора, а не да бухне като погача :) Успех в месенето!
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Аз предварително сложих мляко повече,така както беше записано в рецептата,от брашното дори ми остана,защото иначе щеше да е прекалено твърдо,за солта сте прави,но въпреки всичко моят хляб беше като една коричка,докато вашия е дори надигнат.Купих си нова мая и ще го пробвам отново.!:)
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Тестото тук наистина е по-твърдо, но можете да увеличите количеството на млякото със 70-100 мл и да добавите сол по ваш вкус - 1 ч. л. ще е достатъчна, все пак не е добре хлябът да е много солен.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: