Хляб с розмарин и червено вино

Шеговито можем да го наречем и мързелив хляб, защото почти не се меси
Източник: Бон Апети
Дата: 15.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
1 стрък розмарин
1/2 ч. л. суха мая
120 мл червено вино „Каберне“
250 мл топла вода
4 с. л. олио
1 ч. л. морска сол
брашно за разточване


Начин на приготвяне:
1
Хляб с розмарин и червено вино
В купа се смесват загрятото червено вино и маята и се разбърква, за да се разтвори.
2
Хляб с розмарин и червено вино 2
В друга голяма купа се смесват брашното, наситнените листенца розмарин, водата и солта, сипва се и виното с маята и 2 с. л. олио. Разбърква се така, че да се получи еднородна смес, но без да се меси.
3
Хляб с розмарин и червено вино 3
Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя да втаса за около 14–15 часа. Може да се сложи в излючена фурна.
4
Хляб с розмарин и червено вино 4
На другия ден се поставя върху набрашнен плот, придава му се кръгла форма, правят се не дълбоки прорези, поръсва се с брашно и се оставя да удвои обема си.
5
Хляб с розмарин и червено вино 5
Чугунена тенджера с капак се загрява във фурната на 250 градуса за около 20 минути.
6
Хляб с розмарин и червено вино 6
Тенджерата се изважда от фурната, дъното се маже с 1 с. л. олио.
7
Хляб с розмарин и червено вино 7
Тестото се слага в тенджерата внимателно, намазва се с останалото олио, поставя се капак и се пече на 250 градуса за около 25 минути.
8
Хляб с розмарин и червено вино 8
След това капакът се отстранява и се допича на същата температура за още 10 минути или докато стане златист. Хлябът се охлажда и се нарязва.

Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

12.02.2014
Много вкусен ми стана хляба! Супер рецепта :)
1.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2014
Подобен \"мързелив хляб\" съм правила в керамична тенджера и става с чудна горна и долна коричка! В моята рецепта няма вино, но непременно ще пробвам и това предложение на прекрасните Лора и Стоян!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


204 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: