Калкан Николаев

Източник: Бон Апети
Дата: 05.12.2003
Калкан Николаев
 
Необходими продукти:
1/2 кг калкан
300 г аспержи
30 г краве масло
3-4 с. л. бяло вино
1 дафинов лист
кашкавал за поръсване
сол и черен пипер на вкус
1/2 кг брашно
250 г маргарин
2 жълтъка
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. къри
300 мл прясно мляко
30 г краве масло
2 с. л. брашно
1 с. л. горчица
2 щипки индийско орехче
1 ч. л. сол
чили сос на вкус



Начин на приготвяне:
1
Калкан Николаев
Към пресятото брашно за тестото се прибавят маргаринът, солта и кърито. Размесва се с лъжица и когато започне да става на трохи, се прибавят жълтъците и 2 с. л. вода. Меси се на ръка, докато се получи маслено тесто, след което се покрива с фолио и се прибира в хладилник.
2
Калкан Николаев 2
Сосът се приготвя, като в загрятото масло за около 20 секунди се запържва брашното, добавя се горчицата и се разбърква. Налива се студеното прясно мляко, слагат се подправките и при непрекъснато бъркане се изчаква да кипне. Щом започне да се сгъстява, се прибавя чили сосът и отново се бърка.
3
Калкан Николаев 3
Филето от калкан се поставя в тава за печене, слага се кубчето масло и се поръсва с черния пипер и солта. Добавя се дафиновият лист, залива се с виното и се запича за около 2-3 минути при температура 200 градуса.
4
Калкан Николаев 4
Върху плота се разстила лист домакинско фолио. Охладеното тесто се разделя на 5 топки и едната от тях се налага върху фолиото. Покрива се с втори лист фолио и се разточва в кръгла форма с големината на длан. Една малка част от тестото се оставя за декорация, а останалото се разточва по посочения начин.
5
Калкан Николаев 5
Кората се поставя върху свит юмрук и върху юмрука се захлупва гювечето, така че тестото да прилепне към дъното и стените му. Излишното се отстранява, а ъгълчетата се притискат с вилица. Пече се в предварително загрята фурна около 10 минути при температура 220 градуса. С остатъка от корите се оформят декоративни дръжки, подобни на дръжка за тиган. Прехвърлят се със сладкарска шпатула в тава и се пекат 10 минути до златисто.
6
Калкан Николаев 6
Рибата се поставя в изпечените гювечета и върху нея се подреждат аспержите под формата на триъгълник. Полива се с приготвения сос и се поръсва с настърган кашкавал и с червен пипер. Пече се до златисто при температура 200 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: