Калкан Николаев

Дата: 05.12.2003
Източник: Бон Апети
Калкан Николаев
 
Необходими продукти:
1/2 кг калкан
1 ч. л. сол
2 щипки индийско орехче
1 с. л. горчица
2 с. л. брашно
30 г краве масло
300 мл прясно мляко
1/2 ч. л. къри
1 ч. л. сол
2 жълтъка
250 г маргарин
1/2 кг брашно
сол и черен пипер на вкус
кашкавал за поръсване
1 дафинов лист
3-4 с. л. бяло вино
30 г краве масло
300 г аспержи
чили сос на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Калкан НиколаевКъм пресятото брашно за тестото се прибавят маргаринът, солта и кърито. Размесва се с лъжица и когато започне да става на трохи, се прибавят жълтъците и 2 с. л. вода. Меси се на ръка, докато се получи маслено тесто, след което се покрива с фолио и се прибира в хладилник.
2
Калкан Николаев 2Сосът се приготвя, като в загрятото масло за около 20 секунди се запържва брашното, добавя се горчицата и се разбърква. Налива се студеното прясно мляко, слагат се подправките и при непрекъснато бъркане се изчаква да кипне. Щом започне да се сгъстява, се прибавя чили сосът и отново се бърка.
3
Калкан Николаев 3Филето от калкан се поставя в тава за печене, слага се кубчето масло и се поръсва с черния пипер и солта. Добавя се дафиновият лист, залива се с виното и се запича за около 2-3 минути при температура 200 градуса.
4
Калкан Николаев 4Върху плота се разстила лист домакинско фолио. Охладеното тесто се разделя на 5 топки и едната от тях се налага върху фолиото. Покрива се с втори лист фолио и се разточва в кръгла форма с големината на длан. Една малка част от тестото се оставя за декорация, а останалото се разточва по посочения начин.
5
Калкан Николаев 5Кората се поставя върху свит юмрук и върху юмрука се захлупва гювечето, така че тестото да прилепне към дъното и стените му. Излишното се отстранява, а ъгълчетата се притискат с вилица. Пече се в предварително загрята фурна около 10 минути при температура 220 градуса. С остатъка от корите се оформят декоративни дръжки, подобни на дръжка за тиган. Прехвърлят се със сладкарска шпатула в тава и се пекат 10 минути до златисто.
6
Калкан Николаев 6Рибата се поставя в изпечените гювечета и върху нея се подреждат аспержите под формата на триъгълник. Полива се с приготвения сос и се поръсва с настърган кашкавал и с червен пипер. Пече се до златисто при температура 200 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Raim Arzu се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Картофена фритата
G. коментира рецептата Картофена фритата
G. коментира рецептата Печени картофи по провансалски
G. коментира рецептата Тиквички ала пармиджана
Мира Годинячка коментира рецептата Морковен чийзкейк
Мария Глухчева се регистрира в сайта.
Мария коментира рецептата Сладкиш „Негърче“
Мария се регистрира в сайта.
Десислава се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта