Калмари на тиган с „ръждив“ сос

Прибавяме към френския чеснов сос и печени чушки – за повече разкош!
Източник: Бон Апети
Дата: 09.10.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г калмари
50 мл перно (пастис)
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за соса:
3 печени червени чушки
1 глава чесън
150 мл студено пресован зехтин
50 мл зехтин (помаче)
3 филийки хляб
2 с. л. червен винен оцет
1 ч. л. пушен лют червен пипер
1 ч. л. сол
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Калмари на тиган с „ръждив“ сос
Чесънът се обелва и се пържи в 50 мл сгорещен зехтин на много слаб огън, докато стане карамелен.
2
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 2
Чушките се обелват и се почистват от семките. В съд се смесват чесънът със зехтина от пърженето, чушките, начупеният хляб, солта, оцетът, червеният пипер и черен пипер на вкус. Пасира се.
3
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 3
При постоянно разбиване на тънка струйка се налива студено пресованият зехтин. Трябва да се получи емулсия.
4
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 4
Главите на калмарите се издърпват внимателно с пръсти от тубите, заедно с вътрешностите, като се изважда и костта. Измиват се много добре.
5
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 5
Почистените туби внимателно се обелват от тънката външна ципа.
6
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 6
Перките се изрязват. Пипалата се отрязват малко над очите, т.нар. „клюн“ по средата се отделя.
7
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 7
Почистената глава, перките и пипалата се готвят заедно с тубите. Тубите се разрязват по дължина и се отварят. Внимателно с нож се правят плитки прорези през 2–3 мм от вътрешната страна на калмарите, като се оформят ромбове.
8
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 8
После се режат на квадрати със страни от 3 см.
9
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 9
В тиган се загрява зехтинът за калмарите и те се запържват до златисто за 2–3 минути. Фламбира се с алкохола и се дърпа от огъня.
10
Калмари на тиган с „ръждив“ сос 10
Овкусяват се със сол и черен пипер. Поднасят се със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


204 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: