Каридопита

Гръцки сиропиран орехов кейк
Източник: Бон Апети
Дата: 16.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 яйца
200 г орехи
120 г захар
120 г брашно (+ за поръсване)
100 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
60 г обикновенни бисквити
10 г бакпулвер
1 ч. л. канела
2 щипки индийско орехче
2 щипки карамфил
1 щипка сол
75 мл бренди
кората от 1 портокал

за сиропа:
400 г захар
сокът от 1 портокал
сокът от 1/2 лимон



Начин на приготвяне:
1
Каридопита
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
2
Каридопита 2
Маслото се разбива с половината от захарта. Добавят се жълтъците и се разбива с миксер.
3
Каридопита 3
Прибавят се брендито и настърганата портокалова кора и се разбърква.
4
Каридопита 4
Орехите и бисквитите се смилат и се смесват с брашното, канелата, карамфила, индийското орехче, бакпулвера и солта.
5
Каридопита 5
Прибавя се жълтъчената смес и се разбърква.
6
Каридопита 6
Белтъците се разбиват на пяна, добавя се останалата захар и се разбиват на сняг.
7
Каридопита 7
Разбитите белтъци се прибавят към тестото и се разбърква внимателно.
8
Каридопита 8
Правоъгълна тава се маже с масло и се поръсва с брашно. Тестото се изсипва в тавата и се заравнява. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 20 минути.
9
Каридопита 9
Захарта се смесва с 500 мл вода, кипва се и се вари, докато се получи сироп.
Когато е почти готов, към него се наливат портокаловият и лимоновият сок. Вари се още 5 минути и се оставя да се охлади.
10
Каридопита 10
Горещият кекс се надупчва с шиш и се залива със студения сироп. Охлажда се и се оставя да поеме сиропа – поне за 4 часа.

Съвет:
Гръцки сиропиран орехов кейк
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

27.12.2015
Сега я вадя от фурната и още не съм я сиропирала
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


169 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: