Кибе в бял сос

С богата и интересна плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 07.11.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г смляно месо от телешки шол
200 г фин булгур
1 глава лук
1 ч. л. сух босилек
1/2 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
150 г смляно месо от телешки шол
1 глава лук
2 с. л. кедрови ядки
1 с. л. краве масло

за соса с ориз:
100 г бисерен ориз
2 кофички кисело мляко (по 400 г)
2 с. л. царевично нишесте
2 с. л. краве масло
1 с. л. сусамов тахан
1 ч. л. суха мента
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Кибе в бял сос
Смляното телешко месо за кибето се смесва с булгура, канелата, ситно нарязания лук, босилека, сол и черен пипер на вкус.
2
Кибе в бял сос 2
Прибавят се и 2 с. л. вода и се разбърква добре.
3
Кибе в бял сос 3
Маслото за плънката се загрява и в него се запържва нарязаният наситно лук.
4
Кибе в бял сос 4
Добавя се мляното месо и се пържи, докато стане на трохи. Сипват се кедровите ядки, готви се още 10 минути и се охлажда.
5
Кибе в бял сос 5
От каймата с булгура и плънката се оформят кюфтета с яйцевидна форма. Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
6
Кибе в бял сос 6
Оризът се запържва в сгорещеното масло. Наливат се 350 мл вода и се готви 10–15 минути на тих огън.
7
Кибе в бял сос 7
Царевичното нишесте се разтваря в 2 с. л. вода и се разбърква с киселото мляко, сместа се сипва при ориза, овкусява се с ментата и се готви 5–6 минути.
8
Кибе в бял сос 8
Прибавя се таханът, овкусява се със сол и черен пипер, и се разбърква.
9
Кибе в бял сос 9
Накрая се слага и кибето, дърпа се от огъня и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2017
Да бе, това няма нищо общо с оригинално кибе.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: