Кичари в бурканче

Дата: 26.12.2017
ТИТЛА: Хоби готвач
Кичари в бурканче Кичари в бурканче Кичари в бурканче
 
Необходими продукти:
3/4 ч. ч. ориз „Басмати“
3/4 ч. ч. червена леща
3/4 ч. л. кимион (на зърна)
2-3 бр. карамфил
1 ч. л. кориандър на прах
1 с. л. лук на прах (или на гранули)
1 ч. л. чесън на прах
1/4 ч. л. пресен джинджифил
1/2 ч. л. гарам масала (или повече за по-пикантен вкус)
3/4 ч. л. куркума
1/4 ч. л. кайенски пипер (лют червен пипер)
1-2 индийски дафинови листа
1 домат
1-2 ч. ч. сезонни зеленчуци по избор (нарязани)
3/4 ч. л. сол
 

Начин на приготвяне:
1
Напълнете подходящ буркан с ориза и лещата, като ги редувате.

Препечете кимиона и карамфила на средна температура. (Тази стъпка е по избор - препеченият кимион придава по-силен опушен вкус). Охладете преди да добавите в торбичката с останалите подправки и да ги сложите в буркана. Затворете с капак. Може да се съхранява и да се запази до 3 месеца.


2
Измийте лещата и ориза (по желание) и ги изсипете в тенджера. Ако използвате тенджера под налягане добавете 3 1/2 - 4 ч. ч. вода (зависи от предпочитанията ви за консистенция на ястието).


3
Сложете съдържанието от торбичката с подправки, солта и нарязания домат. Добавете нарязаните зеленчуци и разбъркайте. Похлупете и гответе на висока температура за 2-5 минути (или 5 минути - за постигане на консистенция, подобна на каша). Освободете налягането след 5 минути.

Ако използвате обикновена тенджера, добавете 5 чаши вода и останалите съставки, както е посочено по-горе. Похлупете частично и гответе 22 минути, след което проверете консистенцията и гответе до постигане на желаната от вас гъстота.


4
Гарнирайте с кориандър, лимонов сок и черен пипер и сервирайте с пападам, чътни или индийски хлебчета.

Съвети:

Вместо 3/4 ч. ч. червена леща може да сложите 2/4 ч. ч. червена леща и 1/4 ч. ч. дал (жълт разделен грах).

Използвайте зеленчуци по избор и според сезона - моркови, зеле, карфиол, замразен грах, сушени чушки, стръкове целина (селъри).

Алтернативен вариант за приготвяне на ястието:
Загрейте 1 ч. л. масло в тиган или в тенджера на средна до ниска температура. Когато маслото е горещо, добавете съдържанието на торбичката с подправки и гответе за няколко секунди, като разбърквате често, за да се избегне изгаряне. Добавете домата и малко вода и разбъркайте. Гответе около минута. Добавете измитите леща и ориз към тенджерата и следвайте инструкциите по-горе за готвене в обикновена тенджера.

За вариация на вкуса - към торбичката с подправки добавете 2 зелени шушулки кардамон и пръчка канела.

Може да използвате и други смеси от подправки - като бербер, къри на прах, ямайски къри микс, бахарат и др.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vasileta Simeonova публикува рецептата Тортата на баба
Ангелина Георгиева се регистрира в сайта.
Анна коментира рецептата Окрошка с шунка и репички
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта