Коледна погача

Дата: 25.12.2014
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
550 г брашно
21 г жива мая (1/2 кубче)
3 яйца (размер L)
200 мл топло прясно мляко
20 г краве масло (+ разтопено масло за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
сусам за поръсване
 

Начин на приготвяне:
1
Коледна погачаМаята се разтваря в 50 мл от млякото, заедно със захарта и се оставя да шупне.
2
Коледна погача 2Брашното се смесва със солта, две разбити яйца, разтопеното масло и останалото мляко.
3
Коледна погача 3Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
4
Коледна погача 4Покрива се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.
5
Коледна погача 5След това 1/4 от тестото се заделя.
6
Коледна погача 6Останалото се разделя на 4 равни части, от които се разточват еднакви по големина и дебелина кръгове с диаметър 26 см (заравняват се с ринг, за да са напълно еднакви).
7
Коледна погача 7В тава, върху силиконов килим се поставя един кръг от тестото и се намазва с разтопено масло.
8
Коледна погача 8Следва тесто, масло и така – докато се завърши с тесто.
9
Коледна погача 9Питата се заравнява и се реже на 8 парчета, като торта, но не до край.
10
Коледна погача 10Триъгълниците, които се образуват, се цепват леко през средата (без да се разделят) и се прегъват навън, като се завъртат няколко пъти.
11
Коледна погача 11Заделеното тесто се разточва на правоъгълник, който се намазва с разтопено масло. От него, с нож за пица, се режат лентички.
12
Коледна погача 12Навиват се.
13
Коледна погача 13Поставят в образувалата се дупка в средата на питата.
14
Коледна погача 14Погачата се покрива се и се оставя да втаса за 1 час.
15
Коледна погача 15Намазва се с разбито яйце и се поръсва със сусам.
16
Коледна погача 16Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 25–30 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (19)
19.
Изпрати
лично съобщение

28.12.2018
Много вкусна, добавих разнообразна поръска за разнообразие.
18.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2018
направена от дъщеричката ми
17.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2015
Получи се страхотно:)
16.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2015
да
15.
Изпрати
лично съобщение

07.10.2015
вкусна и красива
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Denka Todorova се регистрира в сайта.
yves коментира рецептата Домашно лимончело
Нина Бакърджиева се регистрира в сайта.
marina_dimitrova се регистрира в сайта.
Габриела се регистрира в сайта.
Dukanova Maria се регистрира в сайта.
ani_borisowa коментира рецептата Задушен джолан в богат сос
Спасов коментира рецептата Шоколадови бисквити
Спасов коментира рецептата Печени свински ребра
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта