Коприва с ориз и яйца

Дата: 22.03.2019
ТИТЛА: Помощник готвач
Коприва с ориз и яйца
 
Необходими продукти:
5 пълни шепи свежа коприва /основно връхчета/
4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън /или 2 скилидки стар/
1 морков
1 ч. ч. ориз
1/3 връзка свеж джоджен
1 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. червен пипер
сол на вкус
олио и масло
по 2 яйца на порция
 

Начин на приготвяне:
1
Копривата почистих от по-грубите стъбла и накиснах в повече вода. През това време в тенджера загрях вода с 1 ч.л. сол и когато завря, сложих измитата и отцедена коприва. Варих около 6-7 минути или до омекване, след което я отцедих в гевгир и изплакнах със студена вода. Оставих я на страна.
2
В друга тенджера загрях олио и масло и задуших ситно нарязания лук и настъргания на едро морков, като ги посолих. През това време отцедих копривата и я накълцах да ситно. Когато морковът си пусна красивия цвят, добавих копривата, пресования чесън и разбърках добре, като добавих и още малко масло. След около 2 минути прибавих доматеното пюре, червения пипер, още малко сол и залях с 3 ч. ч. гореща вода.
3
Щом ястието завря, добавих измития и отцеден ориз, намалих степента на котлона на 3 от 6 на моята печка и готвих около 30 минути, като от време на време доливах още малко гореща вода /общо използвах 5 ч. ч./. Към края на готвенето добавих ситно нарязаните листа от джоджен.
4
Ястието е готово когато оризът е омекнал, като винаги се старая да остане сочно. Отстраних от котлона и добавих бучка масло.
5
В друга тенджера забулих яйцата. Всяко яйце внимателно счупвах първо в чашка и тогава от ниско изсипвах в подсолената, вряща вода. Степента на котлона е 4 от 6. Ако искаме да са по-рохки, ги изваждаме малко след като се забулят, ако пък предпочитаме по-твърдо сварени, изчакваме малко повече. Когато са рохки, яйцата запазват много повече от полезните си вещества. Сервирах топло, като върху всяка порция слагам от яйцата. Ако не ви се занимава със забулване на яйца, може просто да ги изпържите в масло.
Да ви е сладко!
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


137 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна коментира рецептата Бързи сиренки за закуска
Симеонова Силвия се регистрира в сайта.
Румяна Атанасова се регистрира в сайта.
Мимс коментира рецептата Мъфини с маслини и сирене
Мимс се регистрира в сайта.
Сиси се регистрира в сайта.
Донка коментира рецептата Супа от пащърнак и праз
Naiden Naidenov се регистрира в сайта.
dulce се регистрира в сайта.
Петя коментира рецептата Пилешки пай
Anna Ruseva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта