Коприва с ориз и яйца

Дата: 22.03.2019
ТИТЛА: Помощник готвач
Коприва с ориз и яйца
 
Необходими продукти:
5 пълни шепи свежа коприва /основно връхчета/
4 стръка пресен лук
1-2 стръка пресен чесън /или 2 скилидки стар/
1 морков
1 ч. ч. ориз
1/3 връзка свеж джоджен
1 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. червен пипер
сол на вкус
олио и масло
по 2 яйца на порция
 

Начин на приготвяне:
1
Копривата почистих от по-грубите стъбла и накиснах в повече вода. През това време в тенджера загрях вода с 1 ч.л. сол и когато завря, сложих измитата и отцедена коприва. Варих около 6-7 минути или до омекване, след което я отцедих в гевгир и изплакнах със студена вода. Оставих я на страна.
2
В друга тенджера загрях олио и масло и задуших ситно нарязания лук и настъргания на едро морков, като ги посолих. През това време отцедих копривата и я накълцах да ситно. Когато морковът си пусна красивия цвят, добавих копривата, пресования чесън и разбърках добре, като добавих и още малко масло. След около 2 минути прибавих доматеното пюре, червения пипер, още малко сол и залях с 3 ч. ч. гореща вода.
3
Щом ястието завря, добавих измития и отцеден ориз, намалих степента на котлона на 3 от 6 на моята печка и готвих около 30 минути, като от време на време доливах още малко гореща вода /общо използвах 5 ч. ч./. Към края на готвенето добавих ситно нарязаните листа от джоджен.
4
Ястието е готово когато оризът е омекнал, като винаги се старая да остане сочно. Отстраних от котлона и добавих бучка масло.
5
В друга тенджера забулих яйцата. Всяко яйце внимателно счупвах първо в чашка и тогава от ниско изсипвах в подсолената, вряща вода. Степента на котлона е 4 от 6. Ако искаме да са по-рохки, ги изваждаме малко след като се забулят, ако пък предпочитаме по-твърдо сварени, изчакваме малко повече. Когато са рохки, яйцата запазват много повече от полезните си вещества. Сервирах топло, като върху всяка порция слагам от яйцата. Ако не ви се занимава със забулване на яйца, може просто да ги изпържите в масло.
Да ви е сладко!
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2020
Изключително вкусна рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

03.04.2019
Хареса ни!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Надя Иванова се регистрира в сайта.
iliyananedyalkov коментира рецептата Крем супа от спанак
Анна коментира рецептата Шоколадов кекс с крем сирене
Моника Иванова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта