Козуначено руло с крем

Перфектно предложение за празничната великденска трапеза
Източник: Бон Апети
Дата: 04.04.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
650 г брашно за козунак
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
190 г захар
170 г краве масло
200 мл прясно мляко
30 мл тъмен ром
2 яйца
2 жълтъка
1/2 кубче жива мая
1 щипка сол
1 пакетче лимонови корички или кората от 2 лимона

за плънката:
500 мл прясно мляко
60 мл тъмен ром
200 г захар
200 г сушени череши
175 г крем сирене
80 г царевично нишесте
4 жълтъка
1 шушулка ванилия

за намазване:
1 яйце

за поръсване:
захар (перлена)

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Козуначено руло с крем
Половината мая, 50 мл от затопленото мляко и 100 г брашно се разбъркват в купа, докато се получи каша (лепкаво тесто). Покрива се с позрачно фолио и се оставя за 1 час.
2
Козуначено руло с крем 2
Маслото се разтопява.
3
Козуначено руло с крем 3
Целите яйца и жълтъците се разбиват и се смесват с рома и настърганите лимонови кори.
4
Козуначено руло с крем 4
Останалата мая се разбърква в топлото мляко, поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.
5
Козуначено руло с крем 5
В голяма купа се разбъркват брашното, грисът и солта. Сипват се разбитите яйца, кашата, шупналата мая, захарта и половината от разтопеното масло.
6
Козуначено руло с крем 6
Замесва се меко, лепкаво тесто и се оставя да втаса на топло за няколко часа. Разделя се на две части и се меси отново, като се добавя и останалата част от маслото. Всяка половина се слага в купа и се оставя на топло да втаса повторно.
7
Козуначено руло с крем 7
Кремът се приготвя, като 400 мл от млякото се кипват със захарта. Шушулката ванилия се разполовява, семенцата се отделят и се слагат в млякото, заедно с шушулките.
8
Козуначено руло с крем 8
Жълтъците и нишестето се разбъркват добре с останалото мляко, темперират се с част от горещото мляко, изливат се в него, шушулките се отстраняват и се готви на умерен огън, като се бърка, докато кремът се сгъсти. Прехвърля се в купа, за да се охлади и се покрива с фолио.
9
Козуначено руло с крем 9
Черешите се накисват в рома.
10
Козуначено руло с крем 10
Тестото се изтънява с точилка върху пергаментова хартия, така че да се получат две правоъгълни кори. По двата дълги края се изрязват ресни.
11
Козуначено руло с крем 11
Охладеният крем се разбърква с крем сиренето, добавят се напоените череши без рома и се разпределя в средата на двете кори.
12
Козуначено руло с крем 12
Късите страни се прегъват, за да не изтече плънката, а ресните се сплитат, така че да се оформи руло. Оставя се да втаса отново, за по-дълго време.
13
Козуначено руло с крем 13
Рулата се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Пекат се около 35–45 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
Александра Герасимова се регистрира в сайта.
zenata коментира рецептата Торта с бадеми и кайсии
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: