Великденски хляб от Валенсия

Това печиво е традиционно за Каталуния, Валенсия и Аликанте. Може да е просто сладък хляб, украсен с яйца, може обаче да е скулптура от захар и шоколад, а може и да е нещо като тарт. Легендите около него са безброй, както и вариантите на приготвянето му. Едно обаче е сигурно – традицията е доста стара и идва от арабите. Разказват, че по време на арабите кралицата се разболяла и загубила апетита. Кралят обещал голямо възнаграждение на онзи, който успее да съживи апетита на жена му. Една възрастна жена на име Мона омесила хляб от най-пресните и скъпи продукти. Кръстила го pit de sultana или султанска пита. Кралицата оздравяла, а хлябът станал популярен като panquemado (панкемадо) или „мона“. С годините традицията се наложила, а ние нямаме нищо против, защото вкусът на това сладко печиво е превъзходен.
Източник: Бон Апети
Дата: 28.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г бяло брашно (+ за поръсване)
140 г захар (+ за поръсване)
21 г жива мая (1/2 кубче)
200 мл прясно мляко (затоплено)
180 мл зехтин (помаче)
3 яйца
12 пъдпъдъчи яйца за украса
1/2 ч. л. сол
1 ванилия
кората от 2 портокала


Начин на приготвяне:
1
Великденски хляб от Валенсия
В прясното мляко се разбъркват 2 с. л. от захарта и натрошената мая. Добавят се 6 с. л. от брашното и се разбърква добре. Съдът се покрива и се оставя, маята да втаса за 30–40 минути.
2
Великденски хляб от Валенсия 2
В купа се сипват останалите брашно и захар, прибавят се солта и ванилията.
3
Великденски хляб от Валенсия 3
В друга купа се чукват 2 яйца, налива се зехтинът, добавя се и настърганата портокалова кора.
4
Великденски хляб от Валенсия 4
Яйчената смес и шупналата мая се наливат при брашното.
5
Великденски хляб от Валенсия 5
Разбъркват се добре и се замесва лепкаво тесто, което се прехвърля в чиста купа, поръсва се с брашно и се оставя да втасва 1–2 часа.
6
Великденски хляб от Валенсия 6
Пъдпъдъчите яйца се сваряват в подсолена вода и се охлаждат. Тестото се разделя на 12 топки, половината от които се оформят като фитили, усукват се и се сплитат два по два.
7
Великденски хляб от Валенсия 7
В средата им се слага яйце от пъдпъдък.
8
Великденски хляб от Валенсия 8
Останалите се оформят като питки и във всяка се слага по едно яйце от пъдпъдък. Подреждат се в две тави с незалепващо покритие или застлани с хартия за печене и се оставят да втасат повторно.
9
Великденски хляб от Валенсия 9
Хлебчетата се мажат с разбито яйце и се поръсват със захар.
10
Великденски хляб от Валенсия 10
Пекат се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 15 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


104 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: