Хляб със зелена плънка

Дата: 29.03.2018
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г брашно
200 г грис от твърда пшеница (семолина)
50 мл студено пресован зехтин
1/2 кубче жива мая
1 с. л. мед
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
за плънката:
50 мл студено пресован зехтин (+ за намазване)
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
4 стръка босилек
2 с. л. галета
сол на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Хляб със зелена плънка Маята се разтваря в 220 мл топла вода, заедно с меда и захарта. Поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.
2
Хляб със зелена плънка  2В дълбока купа се смесват солта, брашното, грисът и зехтинът. Налива се маята и се замесва меко тесто, което се оставя да втаса.
3
Хляб със зелена плънка  3Лукът и чесънът се наситняват и се запържват за 1–2 минути в зехтина, отстраняват се от котлона, посоляват се и се поръсват с галета. Щом се охладят, се разбъркват с накълцания босилек.
4
Хляб със зелена плънка  4Тестото се разточва върху набрашнен плот на не много тънка кора, разделя се на две по дължина.
5
Хляб със зелена плънка  5Всяка половинка се маже със зехтин и зелената смес, навиват се рула, които се цепват с нож, през средата по дължина, но не до край.
6
Хляб със зелена плънка  6След това се усукват като спирали.
7
Хляб със зелена плънка  7Двете рула се сплитат.
8
Хляб със зелена плънка  8Подреждат се в тава, застлана с пергаментова хартия.
9
Хляб със зелена плънка  9Мажат се със зехтин и се оставят да втасат повторно.
10
Хляб със зелена плънка  10Хлябът се пече в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 20 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2018
Здравейте, мои любимци от екрана! Желая я ви светли и споделени празници! Започнах да приготвям плетеницата със зелена плънка и според мен, 220 мл вода е твърде малко за това тесто, при положение, че половината от брашното е семолина (300+200).
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nathalie Marcenkova коментира рецептата Свински кебап
Георгиев се регистрира в сайта.
моника се регистрира в сайта.
jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта