Кюфтета от праз и боб

Златисти и изкусителни
Източник: Бон Апети
Дата: 27.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г бял боб
8 стръка праз
2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 морков
3 яйца
50 мл олио (+ за пържене)
2 стръка мащерка
1 с. л. галета (+ за овалване)
2 ч. л. кимион на зърна
1 ч. л. кориандър на зърна
1 ч. л. лют сос с чипотле
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване

за сервиране:
300 г чери домати
50 мл зехтин
1/2 връзка магданоз
сол на вкус



Начин на приготвяне:
1
Кюфтета от праз и боб
Бобът се сварява, като първата вода се изхвърля, а във втората се добавя нарязаният наситно морков.
2
Кюфтета от праз и боб 2
Празът се нарязва надребно и се задушава в 50 мл олио и същото количество вода, докато омекне, без да се карамелизира.
3
Кюфтета от праз и боб 3
Кимионът и кориандърът се запичат на сух тиган и след това се стриват в хаванче.
4
Кюфтета от праз и боб 4
Чушката се почиства от семките и се наситнява. Чесънът и мащерката се накълцват.
5
Кюфтета от праз и боб 5
В купа се смесват изстиналият праз и отцеденият и охладен боб. Намачкват се грубо с преса за картофи.
6
Кюфтета от праз и боб 6
Добавят се кимионът, кориандърът, мащерката, лютият сос и чесънът. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер.
7
Кюфтета от праз и боб 7
Чуква се 1 яйце и се поръсва 1 с. л. галета. Разбърква се и от сместа се оформят кюфтета.
8
Кюфтета от праз и боб 8
Овалват се в брашно, потапят се в останалите предварително разбити яйца и се покриват хубаво с галета.
9
Кюфтета от праз и боб 9
Пържат се в олио, до златисто.
10
Кюфтета от праз и боб 10
Доматите се режат на кубчета, а магданозът се наситнява. Разбъркват се и се овкусяват със сол и зехтин.
11
Кюфтета от праз и боб 11
Кюфтетата се поднасят с доматената салата.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.02.2017
Станаха ми любимите кюфтенца от както ги приготвих!
1.
Изпрати
лично съобщение

17.10.2016
Приготвих ги с нахут, получи се вкусно и със сигурност ще ги готвя редовни :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: